Publicerad 2 kommentarer

6. Anneli Jäderholm: bältesläggning och tvångsvård

6. Anneli Jäderholm: bältesläggning och tvångsvård
Anneli Jäderholm berättar om sin tankar kring bältesläggning.

I det sjätte avsnittet av Psykpodden får vi besök av föreläsaren och ”proffspatienten” Anneli Jäderholm som väldigt många har frågat efter. Vi pratar om hennes bakgrund med psykoser, tvångsvård och bältesläggningar. Just bältesläggning är hennes stora hjärtefråga som hon driver under kampanjen ”no more”.

Anneli Jäderholm har varit tvångsintagen flera gånger på grund av hennes psykoser som drabbade henne första gången 1999. Hon har genom åren fått många olika diagnoser: cykloid psykos, polymorft, schizoaffektiv eller bipolär sjukdom, men det spelar ingen roll tycker Anneli som bara kallar det för en psykisk sårbarhet.

Nuförtiden är hon en av de mest anlitade föreläsare, hon föreläser för både anhöriga, patienter och anställda inom psykiatrin. Hon berättar för oss om hennes tvångsintagningar, bältningar, vanföreställningar, psykotiska tankar och resa till Island där de förbjöd bältesläggning redan på 1930-talet. Om du vill veta mer om Anneli, gå in på hennes hemsida.

Avsnittet finns att lyssna på i spelaren här nedanför eller i iTunes.

http://vadardepression.se/4-arvid-lagercrantz-bipolar-sjukdom-psykoser-och-karriar/

2 reaktioner på “6. Anneli Jäderholm: bältesläggning och tvångsvård

 1. Är det inte ett nederlag för den Svenska psykiatrin att fortsätta med tvångsåtgärder som bälteläggningar?
  Som du nämner är det över 80 år sedan Island övergav i lag bältesläggning som inslag i vården. Jag representerar Rsmh, i vår tidning Revansch har vi en artikel om just Island,vi vill även att man inplementerar Bergen modellen och mindre tvång inom slutenvården. Att man har vårdavtal mellan pat och vården även lungna rum och mindre avd med färre patienter med enkelrum. Ett vårdteam med samma personal kring patienten för att kontinuitet kan skapas mellan patient och personal.Kompetensen av personalen måste höjas bla i attityd och bemötande frågor men även vidareutbildning lokalt vad som kan göras bättre på avd.Det kanske inte riktigt blev en direkt kommentar på inlägget,men lite av en reflextion av det nuvarande tillståndet inom Svensk psykiatriskslutenvård.

  1. Jag håller med om mycket av det du säger, men vet egentligen för lite om alternativen för att ha en åsikt om bältesläggning. Mycket intressant och viktigt ämne som måste diskuteras, självklart.

   Vänliga hälsningar,
   Christian

Kommentarer är stängda.