Gästkrönika: Det är okej att prata om panikångest

Gästkrönika: Det är okej att prata om panikångest

Gästkrönika: Det är okej att prata om panikångest. Text: Fredrik Ek Sotka.

Det är avsaknad av kontroll, den strypande känslan av instängdhet som fortfarande skrämmer mig. Den gnager på stabiliteten jag har byggt upp under de sex år som gått sen min första panikattack. Jag oroar mig för läkarnas nonchalanta bemötande, omgivningens oförståelse. Att känna att jag lider av en icke-existerande sjukdom.

Jag har legat på akutmottagningar två gånger på grund av mina panikattacker. 2007 och 2012. Doktorer som känner på magen, frågar om jag äter ordentligt. Synar personen med den späda pojkkroppen mittemot. Frågar igen om mina matvanor och alkohol. Tar ett djupt andetag och frågar om droger. Ser stressen i mina ögon, känner hur varenda muskel i min kropp är låst.

Jag ser på dem vad de tänker.

”Det är klart att han missköter sig på något sätt, vad skulle det annars kunna vara?”

Som 17-åring fanns det ingen jag kunde prata med. Efter att ha skickats iväg från Karolinska Sjukhuset med en ny kostplan fanns det inte så många alternativ för mig att fly ångesten. Ville inte oroa mina föräldrar. Att prata psykiska problem med kompisar? De skulle bara tro att jag var farlig, ett psykfall. Aggressiv. Tvångströja och lugnade mediciner.

Mina panikattacker är lindriga i jämförelse med hur det är för många andra. Jag har kontroll och kan hantera dem. För många hittar paniken en väg, greppar tag och släpar iväg. Men det fanns en period för mig då det hade kunnat sluta riktigt illa. Då okunskapen kring psykisk ohälsa, både min egna och läkarnas, fick mig att överväga hemska saker.

Christians uppgörelse med panikångesten kommer resultera i en alldeles fantastisk bok, ”Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar”. När boken släpps genom Natur & Kultur i början av 2014 får psykisk ohälsa en ny referens. Någon som ställer sig upp och vill skapa medvetenhet. Två livsviktiga statement riktat till alla som befinner sig i mörkret och inte hittar en väg:

Vi finns.
Det är okej att prata om det.

Av Fredrik Ek Sotka

Fredrik Ek Sotka studerar lingvistik vid Göteborgs universitet och har arbetat som frilansskribent i London.