Publicerad den

Podcast om självmord – nytt avsnitt av Sinnessjukt

En podcast om självmord! I det nya avsnittet av min podd Sinnessjukt åkte jag till Uppsala för att prata med läkaren och KBT-terapeuten Ludmilla Rosengren. Hennes fjortonåriga dotter Linnéa tog livet av sig i maj 2008. Dessutom drabbades Ludmilla av moderkakscancer ett och ett halvt år senare – hon har en livshistoria som är minst sagt väldigt annorlunda.

Vi pratar om Linnéas självmord, varför hon blev deprimerad, om vården hon fick (eller rättare sagt inte fick) och om hur det är att som förälder försöka räcka till men känna sig otillräcklig. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 15-44 år och den näst vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Jag frågar Ludmilla varför hon tror att det är så och vad hon tycker om svensk psykiatri.

Ludmilla berättar också för första gången offentligt om sina egna självmordstankar, självmordsförsöket i tonåren och om sina problem med depression. Dessutom berättar hon att Linnéa var utsatt för så kallad ”grooming”, det vill säga äldre män som utnyttjat henne över internet, något som hon heller aldrig berättat om i intervjuer.

Startade Suicide Zero

Linnéas självmord var också anledningen till att Ludmilla för två år sedan startade organisationen Suicide Zero som arbetar för att minska antalet självmord radikalt. Suicide Zero har fått stort genomslag i debatten och har ambassadörer som Mia Skäringer och Mattias Sunneborn. Tillsammans försöker de påverka opinionen och sprida kunskap om självmord och självmordsprevention.

I slutet av denna podcast om självmord fick mina lyssnare också ställa frågor som jag fått av dem via Twitter. Det kom många bra frågor och Ludmilla svarade på dem alla, lyssna på podden så får du höra vad hon hade att säga! Du lyssnar i spelaren ovan, i Acast-appen, på iTunes, eller direkt på Sinnessjukt.se. Trevlig lyssning!

En annan podcast om självmord som jag spelade in förra året är avsnitt sju av Psykpodden, där vi intervjuade Kerstin Alex. Också väldigt bra tycker jag.

Om ni vill köpa min bok signerad som jag nämner i avsnittet, gå in här. Ta hand om er nu tills vi hörs nästa gång. Puss och kram!

Publicerad den

Podcast om depression – nytt avsnitt av Sinnessjukt

I det nya avsnittet av Sinnessjukt blir det en podcast om depression, ett ämne som jag brinner för själv eftersom jag har egen erfarenhet, men också eftersom det är en så oerhört vanlig sjukdom. Med mig i avsnittet har jag Pär Höglund som är läkare och forskare.

Vi pratar bland annat om fakta om depression, där jag till exempel läser upp frågan ”Är depression vanligt?” från min bok om depression och panikångest. Vi pratar också om riskerna med depression (som ju är en dödlig sjukdom), om orsakerna till depression och om olika typer av depression, bland annat bipolär sjukdom, egentlig depression, dystymi, utmattningsdepression, utmattningssyndrom, premenstruell dysfori, postpartumdepression (förlossningsdepression), årstidsbunden depression (så kallad vinterdepression) och atypiska depressioner.

Men en podcast om depression är inte fulländad utan att man pratar om symtom och diagnostik, vilket Pär gör med den äran. Dessutom kommer vi att spela in ytterligare ett avsnitt om depression såsmåningom, kanske till och med de närmaste veckorna, eftersom depression är för stort ämne för en podcast.

Du kan lyssna på vår podcast om depression (avsnitt 7) i spelaren ovan, på iTunes, i Acast-appen eller direkt på Sinnessjukt.se. Trevlig lyssning!

Publicerad den

Sinnessjukt avsnitt 6: Äldre med psykisk ohälsa

Nu finns det nya avsnittet av min podcast om psykisk ohälsa ute, nummer sex i ordningen. Det handlar om äldre med psykisk ohälsa, ett jätteproblem som det talas väldigt lite om. Jag besöker servicehuset Fridhemmet i Stockholm och pratar med två pensionärer som bor där: Susanne, 66, och Nisse, 72.

De berättar bland annat att de skulle vilja ha en kurator på hemmet, att många äldre har svårt att prata om psykisk ohälsa på ålderns höst och att de tycker att det är bra att tabut kring psykisk ohälsa har börjat lätta.

Som vanligt kan du lyssna i spelaren ovan, på iTunes, i Acast-appen eller på Sinnessjukt.se.

Publicerad den

Sinnessjukt avsnitt 5: Psykisk ohälsa och arbete med Caroline Patychakis

Igår spelade jag in det nya avsnittet av min podcast Sinnessjukt. Den här gången ville jag prata om ett ämne som jag tycker är så sjukt viktigt för oss som är lite psykiskt sårbara, nämligen arbetsliv. Det är en fråga jag brinner för eftersom det är så oerhört viktigt att få jobba och tjäna sina egna pengar även fast man har psykiska problem.

Jag bjöd in stjärnrekryteraren Caroline Patychakis, Sveriges mest framgångsrika rekryterare som bland annat etablerat världens största specialistrekryteringsfirma Hays i Sverige och Norden. Hon var sedan Norden-vd för företaget i hela nio år och fick företaget att gå från noll till Sveriges sjunde största rekryteringsföretag på bara ett par år. Jag känner Caroline sedan jag hjälpte henne att skriva hennes bok ”Vi får alla den framgång vi skapar”, hon är en av mina stora förebilder. En otroligt fascinerande människa.

I avsnittet pratar vi om arbetsintervjuångest, måndagsångest, hål i cv:t, om man måste vara social för att få arbete eller om man kan vara introvert på en arbetsplats, hur svenska chefer mår psykiskt i dagens Sverige, hur lönebidrag fungerar, hur LAS påverkar människor med psykisk ohälsa, hur arbetsträning ökar dina chanser att bli anställd, och varför hon tycker att psykisk ohälsa borde diskuteras i näringslivets ALLA styrelserum.

[Tweet ””Psykisk ohälsa borde diskuteras i näringslivets ALLA styrelserum.””]

Lyssna på avsnittet i spelaren ovanför, här, i iTunes eller i Acast-appen.