Publicerad den Lämna en kommentar

Gamla tv-tablåer för SVT, TV3, TV4, Kanal 5 – så läser du historiska tv-tablåer

gamla tv-tablåer
I Svensk Mediedatabas kan du söka efter gamla tv-tablåer.

Satt idag och gjorde research för min nästa bok (även den kommer att handla om depression och panikångest) och behövde kolla upp gamla tv-tablåer. Historiska tv-tablåer finns i Kungliga Bibliotekets svenska mediedatabas där man kan läsa vad som gick på tv på t.ex. SVT, TV3, TV4, Kanal 5 och så vidare.

Nu när jag snart är klar med min första bok om depression och panikångest så är det dags att börja skriva en ny bok. Jag håller på med researcharbetet nu, och det är inte ens säkert att det blir någon ny bok, men om det blir någon så kommer den att handla om samma sak fast en personlig berättelse rakt igenom.

Det jag letade efter var ifall Tonight Show med Jay Leno gick på tv hösten 2007, vilket det gjorde på Kanal 5. Hade inte den här tjänsten funnits så hade jag varit tvungen att åka till KB, ta mig ner i deras tidningsarkiv och leta manuellt.

Jag älskar att de har varit så driftiga att de sammanställt det här för oss andra som vi kan söka i helt gratis. Tro mig, jag arbetar en del i databaser, det är inte kul.

Så här söker man efter gamla tv-tablåer i Svensk Mediedatabas:

1. Gå in på smdb.kb.se/

2. I sökrutan skriver du in vilken kanal du söker och vilket datum, till exempel Kanal 5 1999-09-19. Datumet ska vara angivet med fyra siffror för året, två för månaden och två för dagen. Det går bra både med och utan bindestreck (1999-09-19 eller 19990919 t.ex.)

gamla tv-tablåer
I Svensk Mediedatabas kan du söka efter gamla tv-tablåer.

3. Högst upp i resultatrutan till vänster får du upp tablåerna för det datumet (det är ofta två eftersom det finns en tablå för dagen innan också, eftersom den ju slutar först en bit in på ”ditt” datum). Klicka på tablån för att se vilka tv-program som gick den dagen!

Det finns en hel del kanaler i databasen. Förutom SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6 osv. finns även exempelvis TV1000, Canal Plus och Kanal 9.

Jag testade förresten att söka efter dokumentären ”Den deprimerade reportern” som jag skrev om här förr ett tag sedan, och såg att den sändes senast 9 augusti 2007.

Hoppas att ni har nytta av det här tipset, jag tycker databasen är kanon!

Lämna ett svar