Publicerad den Lämna en kommentar

14 kändisar som har gått i terapi hos psykolog – lista

Kändisar som har gått i terapi
Oskar Linnros, pressbild från Blixten & Co. Foto: Jörgen Ringstrand

Det finns en hel del kändisar som har gått i terapi. De flesta av de som har berättat om det öppet rekommenderar alla att gå i terapi om de behöver det, och att man inte ska skämmas. Här är en lista på tretton svenska kändisar som har gått hos psykolog och berättat om det.


I min bok har jag två listor med kändisar, en som heter ”Vilka kändisar har haft panikångest?” och ”Vilka kändisar har haft depression?” (du hittar dem i panikångest- respektive depressionsavsnittet). Där har jag listat både svenska och internationella kändisar som berättat om sina problem med panikångest och depression.

De flesta av dem har så klart gått i terapi, jag tänkte därför att jag skulle lista några av dem här. Jag tar med svenska kändisar bara den här gången, både kvinnor och män, kanske återkommer jag med en lista med internationella kändisar med. Hoppas att det här kan avdramatisera terapi litegrann för dig som läser, det är ingenting att skämmas för – sök hjälp!

1. Carolina Gynning

Fotomodellen, programledaren och konstnären Carolina Gynning har berättat om sina problem med panikångest för tidningen Plaza. Hon har gått i kognitiv beteendeterapi (KBT) för att bli av med problemen. Hennes psykolog har gett henne verktyg för att hantera ångesten.
– Låta dem åka med på bussen, men fortsätt vara chaufför, säger hon bland annat.

2. Cissi Elwin

Programledaren och mediakvinnan som bland annat har varit VD på Svenska Filminstitutet har berättat för tidningen MåBra att hon fick en utmattningsdepression 2010. Antidepressiv medicin och terapi gjorde att hon kunde ta sig tillbaka. Jobbar nu som VD och chefredaktör på tidningen Chef.

3. Hanna Fahl

Journalisten och radioprataren Hanna Fahl har i podcasten ”Arkiv samtal” berättat om sina problem med depression och ångest. Hon har gått i terapi under flera år och även ätit antidepressiva, något som hon nyligen slutat med. Hon mår nu ”bättre än på evigheter”.

4. Isabella ”Blondinbella” Löwengrip

Bloggdrottningen Blondinbella har berättat för Expressen om hennes problem med panikångest och hur kognitiv beteendeterapi (KBT-gruppterapi) hjälpte henne att ta sig ut det.
– Jag hamnade i en ångestterapigrupp. Det är KBT-terapi. Man går i den här gruppen och så får man med sig små läxor. Jag har svårt att åka kommunalt eftersom det är jobbigt när folk känner igen en och så där, så jag har fått testat att åka buss och sådana saker. Man får lära sig verktyg för att hantera och motverka panikångesten när den kommer.
– Jag har insett att jag kan leva ett bra liv och ändå ha de här känslorna, att det är okej.

5. Jessica Zandén

Skådespelerskan som bland annat är känd för sin roll som Rebecka Bovallius i TV-serien ”Skilda världar” och flera roller på Dramaten och Stockholms Stadsteater med flera, har berättat för tidningen Allas om hennes återkommande problem med depression. Terapin har hjälpt henne ta sig tillbaka. Faktum är att hon själv arbetar som terapeut på deltid nuförtiden.

6. Kristian Luuk

Programledaren har flera gånger i sin podcast med parhästen Andres Lokko talat om att han går hos psykolog.

7. Magnus Krepper

Skådespelaren som bland annat har spelat ”Palle” i Solsidan och huvudrollen i Kommisarie Winter, har berättat om sina problem med depression och hur kognitiv beteendeterapi hjälpte honom.
– Jag gick i kognitiv terapi hos en psykolog, det funkade jättebra för mig. Arbetet gör man ju själv, liksom. Man får professionell vägledning men det stora arbetet gör man själv. Det är en fantastisk resa när man väl är där. Det tycker jag är viktigt, att man lyfter upp det till något positivt. Det finns ingenting att vara rädd för egentligen, har han berättat för Gomorron Sverige i SVT.

8. Martin Timell

En av Sveriges mest populära programledare som bland annat leder ”Äntligen hemma” i TV4 har berättat för Aftonbladet att han har gåt i terapi för att hantera ångesten.
– Jag har gått i terapi för panikångesten, säger han.
– Jag känner av en riktig panikångest ibland och då är det som om allting börjar svaja. Men jag har lärt mig att hantera den genom att säga ”kom då, din jävel”.

9. Mikael Persbrandt

Skådespelaren Mikael Persbrandt, som berättat om sin bipolära sjukdom offentligt har gått i terapi. Han slutade eftersom han till slut tyckte att han inte längre orkade ”älta skiten” som han uttrycker det i en intervju med tidningen Vi.

10. Morgan Alling

Skådespelaren och programledaren Morgan Alling har berättat i Anna Lithanders bok ”Jag är inte galen” om sina problem med panikångest och att han gick i terapi för att bli av med dem.
– Jag fattade att jag levt mitt liv för att tillfredsställa andra, att jag faktiskt aldrig riktigt gjort vad jag velat själv. Nu bestämde jag mig för att bara göra det jag själv verkligen kände för, det var en enorm frihet.

Morgan Alling får fortfarande panikattacker ibland, men han låter de aldrig få fäste och stannar alltid kvar i situationen tills den gått över. Hans budskap till alla som har panikångest är tydligt.
– Skäms inte – sök hjälp! Att stänga in det jobbiga gör bara problemet värre.

11. Oskar Linnros

I Kristoffer Triumfs podcast värvet har sångaren Oskar Linnros berättat om att han började gå i terapi efter att ha fått panikångest och svimmat flera gånger.
– Jag hade en kompis som jag spelade med som gick till en terapeut som rekommenderade mig att börja göra det. Jag hade börjat svimma och få panikångest.

Han rekommenderar alla att gå i terapi men tycker att det är djupt orättvist att han som har pengar kan få psykolog medan någon som inte har det inte kan gå i terapi.
– Jag rekommenderar alla att göra det, även om man inte går omkring och svimmar typ. Men det är klart att det är ju en lyxprodukt, jag lade ner hundrafemtio tusen på det, för att jag kunde göra det. Och det är ju helt sjukt vilken… det är ju för fan som liksom städhjälp, egentligen, terapi. Jag kan tycka att det finns något djupt orättvist med det där och djupt osympatiskt liksom med… att söka sig till… jag vet inte, jag ryser lite inför det faktum att en person med mycket pengar, eller i alla fall hyfsat mycket pengar, kommer på idén att gå i terapi, och söker sig till terapi och genomför terapi, medan man kanske inte ens kommer på idén om man ingår i ett annat sammanhang.

12. Peter LeMarc

Den folkkäre sångaren Peter Lemarc har haft panikångest och gått i terapi för att bli av med det, något han berättat för Expressen.
– I terapin har jag gått igenom och rotat i allt så det finns inget kvar. Tror jag.

13. Robert Gustafsson

Komikern Robert Gustafsson har berättat i sin självbiografiska bok ”Från vaggan till deadline” om sina problem med panikångest och utmattning.
”Kostymören på teatern, Inger Persson, var lite bekymrad. Hon såg på mig att något var väldigt fel. ”Du mår inte så bra, va?” sa hon. När jag berättade hur det låg till skrev hon en lapp till mig. På den stod numret till en psykolog. Det som drabbat mig var ett tillstånd som kallades panikångest. Psykologen lärde mig vissa knep att ta till när det drabbade mig.”

14. Robert Pettersson

Takidas och Stiftelsens sångare Robert Pettersson har haft problem med depression under flera år. Han blev intagen efter att ha försökt begå självmord, terapi och antidepressiv medicin har fått honom på fötterna igen. För Malou von Sivers i TV4:s Efter tio (se klipp nedan) har han berättat att han är tacksam för att han blev tvångsintagen.
– Jag blev tvingad att ta emot hjälp och det är det bästa som hänt mig.

Robban%20Pettersson%20fr%C3%A5n%20Takida%20om%20sitt%20sj%C3%A4lvmordsf%C3%B6rs%C3%B6k

Lämna ett svar