Publicerad den 2 kommentarer

Kändisar som har gått in i väggen av utmattningsdepression

Kändisar som har gått in i väggen

Det finns många kändisar som har gått in i väggen och varit modiga nog att berätta om det. Att ”gå in i väggen” eller bli utbränd är dock begrepp som normalt inte används inom sjukvården, där man kallar det för utmattningsdepression eller egentlig depression med utmattningssyndrom. Här är en lista över de som berättat om sina problem med utmattningsdepression.

I min bok har jag en fråga som heter Vilka kändisar har haft depression? där jag har skrivit en lista med ett 20-tal kändisar som berättat om sina problem med depression, hur de blev sjuka och hur de blev friska igen. Depression är dock en heterogen sjukdom, det vill säga att det finns många olika typer av depression. Därför tänkte jag skriva en kortare lista med kändisar som har drabbats av utmattningsdepression.

Utmattningsdepression, utbrändhet eller att man ”går in i väggen” är nämligen mycket vanligt. Sedan mitten på nittiotalet har antalet sjukskrivningarna för psykisk ohälsa ökat kraftigt i Sverige, mycket tror man beror just på stressrelaterade psykiska syndrom som utmattningsdepression.

Att vara högpresterande är en dygd i dagens samhälle och kändisar porträtteras inte sällan som människor som lyckas med att hålla det här höga tempot utan att gå in i väggen. Men detta stämmer så klart inte, därför tycker jag att det är starkt att våga gå ut och berätta att man gått in i väggen.

1. Björn Gustafsson

Björn Gustafsson fick sitt genombrott i Melodifestivalen och var en av Sveriges mest hyllade komiker innan han gick in i väggen och drog sig tillbaka från rampljuset under några år. För Göteborgsposten har han berättat att det tog flera år för honom att återhämta sig helt.

– Jag mår väldigt bra nu men det har tagit några år att få ihop livet igen och lära sig hantera stress, säger han.

2. Cissi Elwin

Cissi Elwin är en framgångsrik journalist och programledare som tog över som VD för Svenska Filminstitutet i mars 2006. I december 2010 var hon tvungen att meddela personalen att hon skulle sluta eftersom hon drabbats av en utmattningsdepression.

Utmattningsdepression var så kraftig att hon knappt orkade ta sig ur sängen, under en period var hon tvungen att ha öronproppar dygnet runt eftersom hon blivit så ljudkänslig.

– Jag kände mig totalt hudlös och skör, och jag kunde inte sluta gråta, har hon berättat för tidningen MåBra.

– Jag blir rädd än i dag när jag tänker på hur det var att befinna sig i det där avgrundsdjupa tunga.

3. Jessica Zandén

Skådespelerskan Jessica Zandén, mest känd för karaktären Rebecka Bovallius i tv-serien ”Skilda världar”, har under livet lidit av depressioner i perioder. Senast var 2001 då hon drabbades av just utmattningsdepression. Hon har själv beskrivit det i tidiningen Allas.

– När man är deprimerad tappar man styrfart och ältar en massa negativa tankar. Det är en fruktansvärd sjukdom.

4. Robert Gustafsson

”Sveriges roligaste man”, Robert Gustafsson, har bland annat i sin biografi ”Från vaggan till deadline” och i intervjuer berättat om att hans omänskliga arbetstempo gjort att han flera gånger gått in i väggen.

– Jag har gått in i väggen några gånger men man lär sig tolka kroppens varningssignaler, för jag vill inte tillbaka dit.

Ja, där har ni en liten lista på kändisar som gått in i väggen och varit modiga nog att berätta om det. En längre lista med kändisar som berättar om sina depressioner (inte bara utmattningsdepressioner) finns alltså i boken. Frågan Vilka kändisar har haft depression? hittar du i depressionsavsnittet! Hej så länge!

Lämna ett svar