Publicerad den Lämna en kommentar

4 kändisar med bipolär sjukdom – lista

Kändisar med bipolär sjukdom

Både internationella och svenska kändisar med bipolär sjukdom har berättat om sina problem för att hjälpa andra. Catherine Zeta-Jones, Jonas Inde, Filip Hammar och Sinéad O’Connor’s är fyra av dem.

Jag har suttit och redigerat text till min bok om panikångest och depression och bland annat ändrat lite i frågorna Vilka kändisar har haft panikångest? och Vilka kändisar har haft panikångest? som nu är helt klara. Eftersom bipolär sjukdom är med på ett hörn i boken men inte har något eget avsnitt har jag inte skrivit om kändisar med bipolär sjukdom i den.

Jag tänkte därför att jag skulle ge er ett inlägg här istället med en lista över kändisar med bipolär sjukdom. Två komiker, en sångerska och en av världens mest kända skådespelerskor blev det.

1. Catherine Zeta-Jones

Skådespelerskan Catherine Zeta-Jones, gift med Michael Douglas, har berättar öppenhjärtigt om sin kamp mot bipolär sjukdom typ 2. För den amerikanska tidningen People har hon sagt:

– Detta är en sjukdom som påverkar miljoner människor och jag är en av dem, säger hon.

Hon tycker inte att sjukdomen är någonting att skämmas för och berättar om det för att andra ska slippa göra detsamma.

– Om min upptäckt att jag har bipolär sjukdom typ två har uppmuntrad någon att söka hjälp, då är det värt det. Det finns ingen anledning att lida i tystnad och att söka hjälp är inget att skämmas för.

2. Jonas Inde

Killinggängets före detta medlem Jonas Inde fick sin diagnos 2003. Han har även berättat om sina problem med bipolär sjukdom.

– Jag var väldigt sjuk. Min bipolära hjärna fick mig att göra riktigt galna saker. Men i grunden är jag en ganska glad person som tycker om att leva. Och det oroar mig lite nu, att jag kanske är för harmonisk. Jag är rädd att jag börjar bli lite tråkig.

3. Filip Hammar

Filip & Fredriks podcast är förmodligen Sveriges största podcast. I ett av avsnitten, nr 140 ”Pappa Filip”, berättar han att han har börjat ta medicin mot sin bipolära sjukdom. Han berättar för Fredrik Wikingsson hur en dag kan se ut för honom.

– Jag kan känna att det är fullständig katastrof, livet är fullständig katastrof, allt är poänglöst klockan 9.30. Sedan klockan 10.05 så mår jag som en dröm och tycker att allting är kanon. Så går det, så ser det ut hela dagen.

4. Sinéad O’Connor’s

Den irländska sångerskan Sinéad O’Connor’s har berättat för Oprah Winfrey om sina problem med bipolär sjukdom. Hon berättade bland annat att hon försökt ta livet av sig på sin 33:e födelsedag.

– Varje por av en gråter och man förstår inte varför.

För att få bukt med problemen började hon ta medicin.

– På sätt och vis dog jag och föddes på nytt som ett resultat av att börja ta medicinen och få en chans att, du vet, bygga ett liv.

Lämna ett svar