Publicerad den 2 kommentarer

Kändisar som äter antidepressiva mediciner

Det finns en hel del kändisar som äter antidepressiva mediciner, de senaste åren har många dessutom berättat om det i media. Jag hoppas att folk inte uppfattar det som skvaller eller sensationsjournalistik. Personligen tyckte jag det var skönt att läsa om kända personer som haft liknande problem när jag själv blev sjuk. 

Att framgångsrika människor drabbas och ändå kan fortsätta vara framgångsrika gjorde mig lycklig när jag mådde som sämst, jag kände att mitt liv och det jag själv ville åstadkomma inte var omöjligt, att depressionen och panikångesten inte skulle stoppa mig. I min bok om panikångest och depression som numera är Sveriges mest sålda bom om ångest har jag därför skrivit frågor som ”Vilka kändisar har haft panikångest?” och ”Vilka kändisar har haft depression?” där jag berättar om olika kändisar som berättat om sina psykiska problem.

Med det sagt så tänkte jag posta en lista på de kändisar som äter antidepressiva mediciner eller har gjort det och som berättat om det för allmänheten för att slå tillbaka tabun kring psykisk ohälsa.

17 kändisar som äter antidepressiva mediciner (eller har gjort det)

1. Anders Timell

Krogprofilen och Äntligen Morgon-radiomannen Anders Timell har berättat om sina problem med depression och att han tagit och fortfarande tar antidepressiv medicin för det.

– Jag tog mig tillbaka succesivt. Det gick, med hjälp av familjen och goda vänner och förmodligen med hjälp av medicineringen litegrann.

2. Bodil Malmsten

En av Sveriges mest framgångsrika författare genom tiderna, Bodil Malmsten, har i programmet Värvet med Kristoffer Triumf berättat om hur Venlafaxin efter många olika medicinbyten till slut hjälpte henne att hitta en antidepressiv medicin som hjälpte för henne.

– De tog två månader innan de kickade in. Jag skulle precis ge upp, och så plötsligt liksom var det som att få en spark i rumpan så att jag fick styrfart. Och dem släpper jag ju aldrig alltså.

Hon berättar att Venlafaxin var hennes räddning, att det kändes tröstlöst för henne att behöva byta medicin så många gånger innan hon hittade rätt.

– Venlafaxin, det bästa som har hänt mig. De går på två substanser. Jag är ju inte glad på grund av dem, men jag är… jag har kraft att ta till vara det jag har.

Faktum är att Bodil Malmsten till och med har skrivit en bok om antidepressiv medicin där hon går till angrepp mot dem som kallar medicinerna för ”lyckopiller”.

– Jag har skrivit en hel bok som heter ”Det finns inga lyckopiller”, för jag hatar när man säger det. Jag tycker inte att det är lycklig man blir, man blir funktionsduglig och man får tillgång till sin förmåga kanske att se på saker och inte bara med den där hinnan du pratar om utan man ser lite konturskarpare. Jag tyckte det även när jag var ung, alltså att jag inte har någon tid att slösa bort. Det har ju ingen, det är ju ingen som vet. Därför tycker jag att det är ett väldigt slöseri att gå omkring och må dåligt.

3. CajsaStina Åkerström

Den folkkära artisten har berättat om sina problem med depression och hur medicinen hjälpte henne när det var som värst.

– För mig var allt så krampaktigt mörkt och jag led av så många sociala fobier att medicinen innebar en stor lättnad för mig. Jag kunde få en vardag. Det innebar en otrolig befrielse för mig att få berätta om det här och säga som det är.

4. Camilla Henemark

Army of lovers-stjärnan har i flera intervjuer berättat om sina problem med depression och självmordstankar. Har också berättat hon både gått i KBT och tagit antidepressiv medicin för att bli kvitt sina problem.

5. Cissi Elwin

Cissi Elwin är journalist och Svenska Filminstitutets förra vd, som har berättat för tidningen MåBra om sin utmattningsdepression och hur antidepressiva mediciner hjälpte henne upp ur den. Hon tycker inte att man ska kalla antidepressiv medicin för lyckopiller.

– Den djupaste svärtan tonade bort, och jag fick så pass mycket energi att jag kunde promenera med hunden varje dag. Medicinen hjälpte mig oerhört mycket, det var som att den fyllde på depåerna i kroppen. Jag kan fortfarande bli väldigt provocerad när vissa kallar antidepressiv medicin för lyckopiller. Det har inget med någon lycka att göra, det är ren överlevnad!

6. Cissi Wallin

Cissi Wallin är skribent och programledare och har berättat om sin PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, i podcasten Livhjulet med Anna Hegestrand. Där berättade hon även att hon äter antidepressiv medicin: ”Blev ställd på Zoloft, antidepp. Alltid vägrat antidepp-piller men nu känns det nödvändigt. Och tänker inte skämmas över det.”

Cissi medverkar även i min bok ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige”.

7. Filip Hammar

Filip Hammar har i sin podcast ”Filip och Fredriks podcast” som han och parhästen Fredrik Wikingsson producerar tillsammans berättat om sina problem med depressiva perioder. I episod 144 ”Därför drack jag” berättar han om hur han och Peter Apelgren samtalat om sina antidepressiva mediciner under inspelningen av TV-programmet Digiloo. Hammar och Wikingsson nämner att den tidigare tar Zoloft.

8. Hanna Fahl

Journalisten och radioprataren har berättat om sina problem med ångest och depression i Simon Gärdenfors podcast ”Arkiv samtal”. Hon berättar även att hon under sju års tid ätit antidepressiv medicin och nyligen slutat. Hon är inte säker på att det hjälpte henne men tycker ingen ska vara rädd för att testa.

– Jag vet inte om medicinerna hjälpte. För min del har det nog i flera års tid mest varit placebo och mest att jag har varit så himla rädd för att bli deprimerad igen och därför inte vågat sluta. Jag kanske gjorde det lite för länge, det kanske jag inte vill rekommendera. Jag tycker inte att man bara ska härda ut, det vore ju helt sjukt. Varför ska man gå runt och må dåligt i flera år om det finns saker som faktiskt hjälper?

9. Hanna Hellquist

Journalisten, författaren och P3-programledaren har många gånger berättat om sina problem med depression och att hon bland annat tar antidepressiv medicin för att må bättre som hon tycker hjälper hyfsat, men inte hela vägen.

10. Jim Carrey

Komikern Jim Carrey har berättat i CBS 60 Minutes om sina depressioner och hur han under många år tog antidepressiv medicin (Prozac, heter Fontex i Sverige) men till slut slutade och försöker leva med sina ”toppar och dalar” istället.

– Jag tog Prozac under en lång tid. Jag tror att det kan ha hjälpt mig en del, men många tar Prozac hela livet. Jag var tvungen att sluta vid en viss tidpunkt för jag kände att… allting är helt okej.

11. Jonas Inde

Killinggänget-skådisen Jonas Inde har i intervjuer och i sin book ”Too fast for love” berättat om sina problem med depression och att han under perioder har tagit Zoloft. Han kallar depressionen för ”apan” och säger att apan blev ”Zoloftzonkad” när han blev bättre.

12. Lady Gaga

Lady Gaga har under en uppmärksammad konsert i London berättat om sina problem med depression, och att hon tar medicin mot det varje dag (sannolikt antidepressiv medicin):

– Jag skäms inte för det, jag tar medicin varje dag för att hantera psykisk ohälsa och depression och jag skäms inte för det, sa Lady Gaga.

– Dagarna då jag mådde som sämst var när jag lastade mig själv för att jag ens behövde ta medicin överhuvudtaget. Jag mådde dåligt för att jag inte bara kunde vara glad, och jag visste inte ens varför. Men vi måste inte ens svara på den frågan för vi föddes så här, so fuck it.

13. Linus Thörnblad

Höjdhopparen Linus Thörnblad har berättat om sina problem med depression i både tidningar och i Sveriges Televisions program Debatt. För Svenska Dagbladet har han berättat att han till slut bad om att få antidepressiva mediciner för att ta sig ur mörkret.

– Till slut fick jag medicin, antidepressiva tabletter som jag ätit nu i nio veckor. Det har blivit mycket bättre även om det går långsamt framåt ibland. Jag har inte haft några dippar, men sover fortfarande två timmar efter ett träningspass.

Linus medverkar även i min bok ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige”.

14. Magnus Muhrén

En av tidernas bästa bandyspelare, Magnus Muhrén, har för Sportnytt i Sveriges Television berättat om sina stora problem med depression och hur antidepressiva mediciner tog honom upp ur sängen under de värsta perioderna.

– Under ett antal år var jag tvungen att äta antidepressiva medel för att kunna hantera vardagen.

15. Peter Apelgren

Komikern från Göteborg tar enligt Filip Hammar och Fredrik Wikingsson antidepressiv medicin likt Filip Hammar själv, något som de talade om i komikerduons populära podcast ”Filip och Fredriks podcast” episod 144 ”Därför drack jag”.

16. Pontus Enhörning

Radioprataren och komikern Pontus Enhörning har berättat om sina problem med depression och sin syn på de antidepressiva mediciner han tar för att tackla dem.

– Tabletterna gör mig inte lycklig, de möjliggör lycka. De möjliggör ett vanligt liv med de upp- och nedgångar som hör till ett sådant.

17. Robert Pettersson

Robert Pettersson är sångare i banden Takida och Stiftelsen. Han har berättat för Malou von Siverts i programmet ”Efter tio” om sina problem med depression och självmordstankar, samt att han sedan flera år tillbaka äter antidepressiv medicin för att hålla depressionen stången.

Innan jag avslutar det här inlägget vill jag poängtera att jag inte har fått några pengar av något läkemedelsföretag (eller någon annan för den delen) för att skriva om kändisar som äter antidepressiv medicin. Samma sak gäller mina böcker och allt annat innehåll här på bloggen, detta är viktigt för mig att påpeka inte för att jag tycker att läkemedelsföretag är av ondo utan av anledningen att jag vet att många sajter och böcker är sponsrade av läkemedelsindustrin.

Det gör att de blir av med sin objektivitet i stor utsträckning, och den vill jag behålla här i den mån jag kan!

Lämna ett svar