Publicerad 4 kommentarer

Glömt ta antidepressiva – det händer och så gör du om du missat en dag!

Glömt ta antidepressiva – det händer och så gör du om du missat en dag!
Glömt ta din antidepp? Ta det lugnt och kolla bipacksedeln. Oftast ska du INTE kompensera genom att ta två doser dagen efter.

I morse kom jag på att jag glömt ta antidepressiva igår kväll innan jag gick och la mig. Jag drömde som vanligt helt sjuka drömmar, men det har hänt så många gånger tidigare att jag inte oroar mig alls längre. Tänkte skriva lite om vad man bör göra om man glömmer sin antidepressiva medicin ifall det är någon som undrar.

Jag tar min antidepressiva medicin (Sertralin) på kvällen eftersom jag tyckte att jag blev trött av att ta dem på morgonen. Nuförtiden är jag nästan alltid trött så jag har funderat på att börja ta dem på morgonen igen, men tycker inte att det spelar så stor roll egentligen. Fördelen med att ta dem på morgonen är att man, om man missar, har hela dagen på sig att ta dem.

Om man sover på saken, som jag alltså gjorde i natt, har man förskjutit det i rätt många timmar på ett bräde. Oftast rekommenderas då att man struntar i att ta gårdagens dos och ta medicinen som vanligt på kvällen (utan att ta dubbla doser för att kompensera med andra ord).

Själv tog jag min medicin i morse direkt när jag kom på det och tog nästa som vanligt nu under kvällen, vilket man alltså inte ska göra.

Så säger FASS om att glömma SSRI

Vad som händer om man glömmer ta sina antidepressiva mediciner verkar vara väldigt individuellt. Jag drömmer alltid mardrömmar om jag missat till exempel, ibland får jag lite ont i huvudet också. Men sedan är jag tillbaka på banan nästan direkt. Det är ingen biggie nu, jag kunde bli väldigt orolig i början.

Jag har läst en del skräckhistorier om folk som får väldigt jobbiga bieffekter, men jag tänker inte skrämma upp er genom att lista dem här. Jag vill verkligen inte nedvärdera dem som får jobbiga bieffekter, jag tror bara att man om man läser om hemska bieffekter har lättare att få placebo-bieffekter och oroar sig mer.

Förresten pratar vi ganska mycket om antidepressiva i min nya bok som heter ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige”, där jag intervjuar både de främsta experterna och kända personer som tar eller har tagit antidepp (Therése Lindgren, Kristoffer Triumf och Linus Thörnblad bland annat).

Även i min förra bok ”Panikångest och depression: frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar” som rekommenderas av både depressionsexperter och patienter, skriver jag väldigt mycket om antidepp. Den rekommenderas även av 1177.se faktiskt, vilket är otroligt ovanligt!

Jag kikade runt på lite olika SSRI-mediciner (det kanske är annorlunda för tricykliska mediciner och SNRI-mediciner till exempel) på FASS.se, det verkar vara samma sak som gäller för de flesta: om du glömt ta antidepressiv medicin, kompensera INTE dagen efter genom att ta dubbel dos, ta som vanligt samma tid som du brukar.

Så här står det på FASS.se (läkemedelstillverkarnas uppslagsbok, min fetstil) om några av de vanligaste SSRI-medicinerna:

Sertralin

”Om du glömmer en tablett, ta inte den missade tabletten. Ta nästa tablett i rätt tid. Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos.”

Cipralex

Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos. Om du glömmer att ta en dos och du kommer på detta innan du går och lägger dig, ta dosen på en gång. Fortsätt som vanligt nästa dag. Om du under natten eller nästa dag kommer på att du glömt en dos, låt då bli den missade dosen och fortsätt som vanligt.”

Citalopram

Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos. Om du glömmer att ta en dos och du kommer på detta innan du går och lägger dig, ta dosen på en gång. Fortsätt som vanligt nästa dag. Om du under natten eller nästa dag kommer på att du glömt en dos, låt då bli den missade dosen och fortsätt som vanligt.”

Det här är bara ett urval av SSRI-mediciner, kolla alltid i bipacksedeln vad som gäller för just din medicin. Om du har slängt den finns den på FASS.se att läsa direkt på nätet.

Alla medicinerna ovan är SSRI-mediciner, jag vet inte vad som gäller om man har glömt att ta andra typer av antidepressiva läkemedel, till exempel tricykliska mediciner eller SNRI-mediciner. Så här skriver FASS i varje fall om Efexor Depot som är en SNRI-medicin:

Om du missar en dos ska du ta den så snart du kommer ihåg det. Om det är dags för din nästa dos ska du dock hoppa över den missade dosen och bara ta en dos som vanligt. Ta inte mer än den mängd Efexor Depot som du har blivit ordinerad per dag.”

Vad jag förstår är det ungefär samma sak där, fast om man kommer på det i någorlunda tid efter man brukar ta den ska man ta den direkt. Man ska i varje fall inte ta dubbel dos om man kommer på det först när man ska ta nästa dos. Hursomhelst, kolla som sagt ALLTID i bipacksedeln vad som gäller för just din medicin!

Om du vill veta mer om antidepressiv medicin har jag som sagt två frågor om det i min bok om panikångest och depression, nämligen: ”Vad är antidepressiv medicin?”, ”Ger antidepressiva mediciner biverkningar?”, ”Är antidepressiv medicin beroendeframkallande?” och ”Kan man dricka alkohol när man tar antidepressiv medicin?” Dessutom finns medicinerna med i en massa andra av de sextio frågorna så klart.

Ciao!

Källa:

FASS.se [www] hämtad den 24 oktober 2013

4 reaktioner på “Glömt ta antidepressiva – det händer och så gör du om du missat en dag!

 1. Jag har nu ätit Sertralin Bluefish (50 mg) i snart två veckor och har nästan två ”pillerkartor” kvar. Känner mig en aning bättre, men det känns bara ”varannandag”. Hur lång tid tar det innan man blir ”normal” igen? Måste jag äta alla piller först? Är så trött på min ”depression” och att inte känna mig ”ovanlig.”. Jag är 72 år och har aldrig tidigare varit deprimerad. Jag är i övrigt vältränad och frisk. Är det åldern som spökar? Läkaren på Vårdcentralen kunde inte ge mig tydligt svar.

  1. Hej Karin!

   Två veckor är oftast alldeles för kort tid för att få full effekt av antidepressiva mediciner, men det är också väldigt individuellt. För mig tog det tre månader och höjning till 100 mg (i tre omgångar = 50, 75 och sedan 100 mg). Så klart svårt att säga vad din depression beror på, depression kan drabba en i vilken ålder som helst egentligen men det är klart att det kan finnas psykologiska eller biologiska mekanismer som spelar in med åldern. Jag kan för lite om det för att svara. Oftast har man ju en utlösande stressfaktor, det kan vara någon i din närhet som har blivit sjuk eller gått bort, du kanske har gått i pension nyligen och saknar social gemenskap osv.

   Jag vet inte om det var något svar på din fråga egentligen, men hoppas att du repar dig snart ändå! Tveka inte att fråga mer om du undrar någonting, kanske kan jag svara bättre då 🙂

   Med vänlig hälsning,
   Christian

   1. Tack för svaret – dessutom så snabbt. Jag letar ju efter ”halmstrån”. Förstår nu själv att två veckor är för kort tid. Det där med ”utlösande stressfaktor” är nytt och intressant. Jag börjar inse något jag ”vetat” i tre år, men som jag hela tiden försökt dölja, både för mig själv och andra , därför att min man inte vill inse det (för honom är det ett skamligt misslyckande inför hans fina släkt). Det är ju så banalt: vårt äktenskap har gått i kras men vi inbillar oss att det går att rädda. Men det är ”kört”. När jag blir frisk igen måste DET problemet lösas i första hand. Tack än en gång. Ditt svar fick mig verkligen att tänka till!!!

    1. Hej,

     Varsågod, hoppas att det var till någon hjälp! Jag skriver lite mer om vad depression beror på i frågan ”Varför blir man deprimerad?” i min bok om depression och panikångest. Oftast, men inte alltid, finns det en ganska tydlig utlösande psykosocial stressor som påverkar. Men det är heller aldrig hela förklaringen, depressioner är likt de flesta psykiska sjukdomar relativt ärftligt, ofta mer ärftligt än andra folksjukdomar (t.ex. cancer och diabetes). Dessutom finns det biologiska förklaringar, även om man inte vet exakt hur orsakssambanden ser ut (ifall depressionen orsakas av biologiska förändringar eller om depressionen orsakar de biologiska förändringarna). Även det skriver jag om i min bok, den heter ”Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar” som du kanske ser här på sidan (den finns även att beställa signerad här: http://goo.gl/x6paMT )

     Vänliga hälsningar,
     Christian

Kommentarer är stängda.