Publicerad den 1 kommentar

Föreläsning om bipolär sjukdom med Rebecca Anserud

Rebecca Anserud och Christian Dahlström
Jag och Rebecca Anserud utanför ABF-huset. Foto: Frida Funemyr.

I tisdags var jag på föreläsning på ABF-huset i Stockholm, där författaren och föreläsaren Rebecca Anserud berättade om sin bipolära sjukdom. En väldigt bra föreläsning som balanserade mellan hopp och förtvivlan.

Många som har bipolär sjukdom känner nog redan till Rebecca Anserud som är en 26-årig tjej från Umeå som har skrivit boken ”Mitt bipolära hjärta” som jag skrev ett blogginlägg om här för några veckor sedan. Om ni inte redan har läst den boken borde ni verkligen göra det.

I tisdags var hon alltså på ABF-huset här i Stockholm och höll en 1,5-timmes föreläsning om sin bipolära sjukdom. Hon berättade i kronologisk ordning om hur hon blev sjuk i tonåren, hur hon föll ned i depression och hamnade i manier och var nära att gå under innan hon fick sin diagnos.

Det var när hon läste i en psykologibok om manodepressivitet (ett annat ord för bipolär sjukdom) som hon fattade vad hon råkat ut för. Hon berättar att hon läste sidan flera gånger och kände igen sig så väl att hon nästan med en gång förstod att det var bipolär sjukdom hon led av.

Rebecca Anserud föreläsning ABF-huset Stockholm Sveavägen

Att hon fick sin diagnos ledde dock inte till en spikrak väg mot att må bättre och få kontroll på sin sjukdom. Hon visar upp en lista på 35 mediciner som hon har testat och berättar vilka av dem som gjorde henne sjukare, vilka som fungerade någorlunda och vilka hon fortfarande tar. Hon berättar även att hon varit intagen ett tjugotal gånger under sina svåra skov.

Föreläsningen var både personlig och allmän, sorglig och rolig, känslomässig och informativ. För den som vill veta mer om bipolär sjukdom tycker jag att ni ska gå och titta på någon av Rebeccas föreläsningar. Nästa stopp för henne är Jönköping, men hennes företag Psykepedia anordnar konferenser över hela landet, läs mer här.

Det var inte bara en tillfällighet att jag gick på Rebeccas föreläsning, hon och jag kommer att starta ett jättespännande projekt snart som jag lovar att återkomma till här i bloggen. Vi passade på att fotograferas utanför ABF-huset inför det projektet eftersom Rebecca bor i Umeå och inte är i Stockholm så ofta.

***

Häromdagen fick jag även ett telefonsamtal från Anne som har grundat UDDA!, som är en nystartad organisation som vill göra det mer okej att prata om depression och mediciner. UDDA! står för Ung Depression och Dess Anhöriga och verkar vara en toppenorganisation. Jag ska träffa Anne i veckan, det ska bli jättespännande att höra vad hon och de andra tjejerna som startat UDDA! har tänkt göra för att bli av med tabun. De verkar vara ett gäng skarpa och kreativa människor som det ska bli väldigt spännande att följa. Heja UDDA!

Jag kommer att skriva mer om dem här i bloggen vad det lider, så länge får ni gärna gå in på deras sajt, där kan ni läsa mer om deras organisation och vad de står för!

Som vanligt har jag inte fått betalt av någon för att skriva det här eller något annat inlägg i bloggen. Psykepedia och UDDA är två bra organisationer som jag tycker att ni ska stötta om ni har möjlighet.

Lämna ett svar