Publicerad den 1 kommentar

Bra bok om bipolär sjukdom: Rebecca Anserud – ”Ett bipolärt hjärta”

Bra bok om bipolär sjukdom
Bra bok om bipolär sjukdom – ”Ett bipolärt hjärta” av Rebecca Anserud. Här i mitt knä vid gaten på Arlanda.

För den som vill läsa en riktigt bra bok om bipolär sjukdom rekommenderar jag Rebecca Anseruds självbiografiska bok ”Ett bipolärt hjärta”. Äntligen har jag börjat fatta vad bipolär sjukdom går ut på. Här är några tankar om boken.

I min bok om panikångest och depression skriver jag litegrann om bipolär sjukdom, bland annat i frågan som heter just ”Vad är bipolär sjukdom?” Dessutom är faktiskt flera av dem som hjälpt mig med boken bipolära: Arvid Lagercrantz som skrivit förordet och Staffan Ulfvebrand som hjälpt till med korrekturläsning bland annat.

Trots det så förstod jag inte riktigt fullt ut hur pass allvarlig bipolär sjukdom är förrän jag läste Rebecca Anseruds bok ”Ett bipolärt hjärta”. Visst, jag kände till symtomen och mycket fakta kring sjukdomen (som jag skriver om i boken också), men någonting hände när jag läste hennes bok.

Hon beskriver hur hennes bipolära sjukdom verkligen har trasat sönder hennes liv i perioder, hur den har fått henne att bli svårt självmordsbenägen i depressiva skov men också hög på livet i sjukdomens maniska faser (mani är när man blir väldigt aktiv, kreativ, uppe i varv och känner sig ostoppbar, typ).

Eftersom stora delar av boken utspelar sig i Vasastan i Stockholm, där jag själv bor, blir historien nästan kuslig för mig. Hon berättar bland annat om hur hon är helt väck på en krog vid Vasaparken (jag tror att det är vid ett självmordsförsök), hur hon vinglar runt på stan hjälplös och ensam i just de kvarter där jag själv går varje dag. Hur hon är intagen på Sabbatsbergs sjukhus där jag själv aldrig fått vård, men där jag var bara häromdagen och begärde ut mina journaler från psykiatrin (som har flyttat från Serafen på Kungsholmen där jag gick på den tiden).

Hon berättar om de mörkaste, sorgligaste scenerna ur hennes liv, så tomt och hopplöst att man nästan bryter ihop bara man läser det. Men hon bjuder också på skratt och kärlek, hon berättar bland annat om hur hon kastar ut en julgran som ”jävlas” med henne, man får också läsa citat från hennes familj och vänner som berättar hur de har upplevt hennes sjukdom.

Jag sträckläste den här boken under en flygresa till Palma i somras, det tog ungefär tre timmar. Så bra tycker jag att den var. Jag kan tycka att förlaget (Lindqvist publishing) borde ha hjälpt Rebecca lite bättre, bland annat med korrekturläsningen som är dålig, men en bra story från en så inspirerande människa som Rebecca flyger ändå.

Om man struntar i små förlagsmissar (ingen skugga ska falla över Rebecca) så tycker jag att den här boken är briljant. En bra bok om bipolär sjukdom som fick mig att förstå hur sjukdomen fungerar mycket bättre än innan. Jag ger den full pott.

Betyg: 5 av 5

Finns att köpa: här

 

Bara ”for the record” vill jag påpeka att jag känner Rebecca, men varken hon, någon på hennes förlag eller någon annan har betalat för det här inlägget (eller för något annat inlägg heller för den delen). Jag har inte sagt till henne att jag ska skriva om den här heller, betyget beror bara på att boken verkligen var så bra.

Lämna ett svar