Publicerad den Lämna en kommentar

Begära ut journal från psykiatrin – så gör du!

Att begära ut journaler från psykiatrin är inte så svårt.
Att begära ut journaler från psykiatrin är inte så svårt.

Häromveckan besökte jag Sabbatsberg i Stockholm för att begära ut min patientjournal från psykiatrin. Jag tänkte att jag skulle beskriva hur det gick till ifall det är någon som vill få ut sina journaler och undrar hur man gör. Let’s go.

Jag begärde ut min journal från psykiatrin som research till ett eventuellt bokprojekt som jag klurar på. De flesta som begär ut sina journaler gör det (gissar jag) för att de tycker att de blivit felbehandlade eller dåligt bemötta på ett eller annat sätt, men för mig var det som tur var mindre dramatiskt alltså. Så här går man tillväga:

Du har rätt att läsa dina journaler

Vi börjar med hur man vet ifall man har rätt att läsa sina journaler eller inte. Citatet här nedanför (min fetstil) kommer från 1177.se, som är Sveriges landstings gemensamma hemsida för information om sjukvård:

I princip har man alltid rätt att läsa sin egen journal efter att läkaren, eller den som har hand om journalen, gjort en prövning. Man har rätt att läsa journalen i lugn och ro och skriva av uppgifterna. Man kan få en kopia av journalen, då får man vanligtvis betala kopieringskostnaden.

Det görs alltid en individuell bedömning av lämpligheten att lämna ut en journal. Till exempel kan man bli nekad att läsa sin journal om den ansvarige läkaren bedömer att det finns starka medicinska skäl till att man inte läser den. Det händer väldigt sällan och då oftast inom psykiatrisk vård. Ofta sekretessbeläggs också delar i journalen där det finns uppgifter som kommer från tredje person om det finns risk för att den personen kan råka illa ut eller få problem om dessa uppgifter lämnas ut.”

Du har alltså i princip alltid rätt att läsa dina journaler, även från psykiatrin. De enda skälen för att du inte skulle få läsa dem är om de är sekretessbelagda på grund av att informationen skulle kunna skada dig eller någon annan som nämns i journalen, vilket alltså är väldigt ovanligt.

Bedömningen görs av en läkare, i mitt fall tror jag det var överläkaren, som godkänner din ansökan. Lätt som en plätt.

Så ansöker man

Att begära ut sina journaler är oftast bäst att göra skriftligen. Jag vet att det ibland går att göra det på telefon också, men för att vara på den säkra sidan är det bäst att göra det med papper och penna. Så här skriver 1177.se:

”Det bästa är att skriftligen ansöka om att få läsa sin journal. Det gör det lättare att visa att det verkligen finns en förfrågan och att kräva ett svar inom rimlig tid, oftast inom några veckor.”

Jag gjorde alltså min ansökan skriftligt, psykiatrin på Sabbatsberg hade förtryckta ansökningar där man bara skrev in sitt namn, personnummer och underskrift. Väldigt smidigt.

Så lång tid tar det

På 1177.se står det som jag skrev här ovan ”inom rimlig tid, oftast inom några veckor”, men i Stockholms läns landsting skriver man i sin broschyr Patientens rätt att ta del av sin journal att ”Som patient ska man vanligtvis inte behöva vänta på att få ta del av sin journal mer än högst några dagar”.

För mig tog det 3-4 veckor tror jag, men det när jag ringde och påminde dem hade jag journalerna senare samma dag. Jag tror att man om man är angelägen (läs: ringer och påminner) kan få ut dem inom ett par dagar, för mig var det inte så viktigt att det gick fort.

Så mycket kostar det

Om du vill har du rätt att titta på journalerna på själva mottagningen eller att skriva av dem, utan kostnad. Ifall du begär ut journalkopior kostar det heller ingenting om det är under tio sidor. Vad jag förstår är priserna i princip samma i hela landet. Jag har kollat ett par olika län, där alla angav samma priser, men det kan säkert finnas undantag. Så här ser prislistan ut (hämtad från Jönköpings län):

1-9 kopior: 0:-
10 kopior: 50:-
Kopior där utöver (11 eller fler): 2:-/st
Röntgenfilm på CD-skiva: 300:-
Kopia av ljudband: 120:-/st
Kopia av video/DVD: 600:-/st
Ultraljudsbild: 50:-/st

I mitt fall var det elva sidor, jag skulle alltså ha betalat 52 kronor (50 kr + 2 kr) enligt prislistan, men fick betala 50 kronor. Två kronor rabatt alltså, hurra!

Sammanfattning

Att begära ut sin journal från psykiatrin är mycket lätt och skiljer sig inte från övriga vården. Det bästa är att göra en skriftlig ansökan på plats, som sedan (normalt) godkänns av läkaren och du får ut dina journalkopior. Jag hämtade ut mina, men man kan oftast få dem hemskickade mot portokostnaden. Väntetiden ska vara max ett par veckor, oftast går det snabbare än så. Det kostar ingenting om din journal är kortare än tio sidor.

Källor:

1177.se – Råd om vård för Sveriges landsting. Patientjournalen. [www] Hämtad den 4 oktober 2013

Lj.se – Landstinget i Jönköpings län. Journal- och röntgenkopior. [www] Hämtad den 4 oktober 2013. Länk bruten och därför borttagen 17 november 2017.

Patientnämnden i Stockholms läns landsting. (2012). Patientens rätt att ta del av sin journal. [www] Hämtad den 4 oktober 2013.

Lämna ett svar