Publicerad den Lämna en kommentar

En bra dokumentär om depression – ”Den deprimerade reportern”

Bra dokumentär om depression - Den deprimerade reportern

För några år sedan visade Sveriges Television en riktigt bra dokumentär om depression som heter ”Den deprimerade reportern”. Den handlar om SVT-journalisten Per Lapins som ska göra en dokumentär om depression, men upptäcker att han själv är deprimerad och vänder på kameran istället. Jag hoppas att den dyker upp i SVT:s öppet arkiv så att alla får se den.

UPPDATERING 3/2: Nu finns dokumentären att titta på här.

Första gången den här Dokument inifrån-dokumentären sändes var 2006 om jag inte är felinformerad. Jag har sett den flera gånger, länge låg den uppe på en bloggen FemFemma men nu är den borttagen även därifrån. Den går i repris med jämna mellanrum på SVT men ligger inte på varken SVT Play eller i Öppet arkiv (än så länge). Jag har mejlat SVT idag och frågat om den kommer att läggas upp i Öppet arkiv, vi får se vad de svarar.

Hursomhelst är detta en ruggigt bra dokumentär om depression som jag önskar att alla kunde få se. Per Lapins är mitt uppe i researcharbetet till en dokumentär om depression när han inser att han själv lidit av depressioner i många år. Nu är han på väg att bli helt lamslagen av sjukdomen och klarar inte längre av att sköta sitt arbete.

Han ber sin kollega Marianne Spanner att vända kameran mot honom istället. Man får se hur hans lägenhet förfaller fullständigt, höra hans desperata samtal till psykiatrin, se honom berätta om hur man mår mitt uppe i en djup depression.

Han bestämmer sig till slut för att be om ECT (elbehandling) för att komma ur depressionen. Man får se när han får behandlingen och hur han kommer ur depressionen och börjar städa ur lägenheten, hur han återigen kan jobba, motionera och träffa sina barn. Han berättar att han tar antidepressiv medicin för att hålla depressionen borta.

”Den deprimerade reportern” är ett dokument över depression och ger en mer nyanserad bild av elbehandling än den gemene man ofta har. Jag tycker att någon borde prisa Per Lapins för den här dokumentären, den är verkligen briljant. Framför allt borde SVT försöka skaka fram den så att alla får se den. Om du vill veta mer om Per kan du läsa den här intervjun i Sydsvenskan som är gjord av Jens Nordqvist 2007.

Lämna ett svar