Publicerad den 2 kommentarer

Dokumentär om depression – se Den deprimerade reportern från Dokumentär inifrån (SVT)

Dokumentär om depression och ETC/elbehandling - Den deprimerade reportern av Per Lapins.
Dokumentär om depression och ETC/elbehandling – Den deprimerade reportern av Per Lapins.

För ett tag sedan skrev jag om ”Den deprimerade reportern”, en väldigt bra dokumentär om depression som journalisten Per Lapins gjorde för Dokument inifrån i Sveriges television. De senaste åren har den funnits att titta på, nu har en vaken bloggläsare delat med sig av filmen: se den direkt längst ned i blogginlägget.

Den som läser bloggen vet att jag har mejlat SVT och frågat varför dokumentären om depression som Per Lapins gjorde 2006, där han bad sin kollega Marianne Spanner dokumentera hans egen kamp mot en djup depression, inte finns på SVT Play eller i Öppet arkiv. Svaret från SVT var att eftersom den sändes efter 1 juli 2005 hade de inte rättigheter att lägga upp den i Öppet arkiv.

Jag har fortfarande inte förstått hur rättigheterna fungerar, det är ju en SVT-produktion som borde vara tillgänglig för alla kan jag tycka om den inte är inköpt från ett produktionsbolag typ, men jag kan ingenting om deras rättigheter utan kan bara konstatera att det är så det ligger till. Tur då att jag har vakna bloggläsare som uppmärksammar mig om att den finns att titta på ”off the record”.

Jag kan tycka att det vore fint om den fanns i ”bukten” (The Pirate Bay) som torrent också, om någon annan vaken bloggläsare är sugen så tänker jag i varje fall inte stoppa er. Det vore ju fel av mig att uppmana till olagligheter här, så det tänker jag inte göra, men som sagt: jag kan TYCKA att det vore fint om den här viktiga dokumentären fanns tillgänglig för sjuka människor även i framtiden.

UPPDATERING 6/2: Nu har någon lagt upp den på The Pirate Bay. Grazie!

Här har ni i varje fall den LYSANDE dokumentären om depression (och ETC/elbehandling delvis) som Per Lapins gjort och som jag tycker att alla borde kolla på, inbäddad från bloggläsarens Google Docs-länk (som jag inte tar ansvar för):

Uppdatering 10/3-2016: Filmen finns inte längre att se via bloggläsarens länk. Finns dock kvar på The Pirate Bay (se länk ovan).

Lämna ett svar