Publicerad den Lämna en kommentar

Vad är internetterapi?

Vad är internetterapi?
Vad är internetterapi? (skärmavbild från internetpsykiatri.se)

Istället för att gå i terapi på plats hos en terapeut kan man numera gå i terapi via internet. Internetterapi är ofta baserad på kognitiv beteendeterapi och finns bland annat för tinnitus, hörselnedsättning, depression, ångest, fobier och sömnstörningar.

I min bok har jag en fråga som heter ”Vad är internetterapi?” där jag berättar om hur det fungerar och vad det går ut på. Det finns så klart mer information i boken men i stora drag kan man säga att det är terapi som man får via e-postkontakt med en psykolog eller terapuet.

Man har en slags portal på nätet där man loggar in och får olika moduler som man ska läsa och sedan svara på frågor och göra övningar efter. Där finns ofta ett forum också där man kan diskutera med andra patienter och hjälpa varandra att klara uppgifterna.

Jag bor i Stockholm och här är det ganska välutvecklat med internetterapi (kolla in internetpsykiatri.se) om man ska jämföra med andra delar av landet (om jag har förstått saken rätt). Här behöver man inte ens en remiss från vårdcentralen för att komma till internetpsykiatrin för en utvärdering.

Jag har själv gått i internetterapi och tyckte att det var bra. Det var fortfarande ganska nytt när jag gick där (jag gick mot depression) så det fanns en del barnsjukdomar, jag tyckte till exempel att texterna i behandlingen var dåligt skrivna, men det kanske är för att jag skriver själv. Jag minns också att svaren från behandlaren (en psykolog) var lite väl korta, men som sagt, det är mycket möjligt att det har blivit bättre. Det finns dessutom studier som visar att internetterapi fungerar lika bra som ”vanlig” terapi mot exempelvis depression (jag tror dock inte att det gäller svåra depressioner) och ångest.

Hursomhelst tycker jag att internetterapi är ett toppeninitiativ från psykiatrin, eftersom det gör terapi (framför allt kognitiv beteendeterapi – kbt) tillgängligt för fler. Det drar ner kostnaderna eftersom man inte behöver lika många psykologer och stora lokaler. Det är så klart bara ett komplement till vanlig psykoterapi, och det passar inte alla, men alla sätt är bra sätt utan de dåliga. Även om det inte fungerade perfekt för mig skulle jag rekommendera alla att testa det.

Frågan ”Vad är internetterapi?” ligger i det allmänna kapitlet i min bok om depression och panikångest. Det var allt för nu, ha det bra allesammans!

Lämna ett svar