Inför jul- och nyårshelgerna är det många som mår dåligt. Även om både julafton och nyårsafton innebär lycka för många människor är det jobbigt för den som är ensam. Nyårsdagen är faktiskt årets mest självmordstäta dag.
Jag tror att många känner igen sig i beskrivningen av jul- och nyårsfirandet som högtider med blandade känslor. Det kan vara väldigt mysigt och roligt, en chans att träffa familjen, få fina presenter, äta god mat och fira att ett nytt år har börjat. Men det är också en tid på året som innebär ensamhet, utanförskap och stress.
Det kan vara små och ofarliga problem som att man oroar sig lite för vad man ska göra på nyårsafton – man vill ju inte vara den enda som inte får gå på fest. Men stressen och stigmatiseringen kring firandet kan få betydligt svårare konsekvenser än en liten klump i magen innan man ”hittat” någonstans att fira.
För många blir julafton och nyårsafton det tydligaste tecknet på att man är (eller känner sig) ensam. Kontrasten mellan sin egen ensamhet och alla andras stora lyckliga umgängeskretsar blir som störst under storhelgerna.
Självmord: nyårsdagen och måndagar vanligast
Kanske kan det vara en del av förklaringen till det faktum att nyårsdagen är den dagen på året då flest människor begår självmord? Särskilt bland unga människor (10-26 år, se graf) är det tydligt att självmord sker oftare på nyårsdagen än på andra dagar.
I grafen ovan ser man antal självmord i Sverige mellan åren 1969-1996 under storhelgerna, dels i åldersgruppen 10-26 och dels i gruppen 27 år och äldre. Visserligen verkar dagen efter annandag påsk (”Annandag påsk +1” i grafen) vara vanligare bland dem som är 27 år eller äldre, men avvikelsen för gruppen 10-26 år på nyårsdagen är så pass stor att det totalt sett sannolikt är nyårsdagen som är vanligast utslaget över hela befolkningen. Även statistik från Nederländerna visar att nyårsdagen är vanligaste dagen att begå självmord.
Bland de andra dagarna som verkar vara vanliga i självmordsstatistiken finns dagen efter annandag påsk och dagarna efter midsommarafton. Jag kan inte låta bli att tänka att alkohol är inblandat – många klassiska bakisdagar är representerade bland de vanligaste självmordsdagarna. Det blir särskilt tydligt om man tittar på åldersgruppen 10-26 år där nyårsdagen, påskafton och midsommardagen sticker ut.
Å andra sidan, om man tittar på veckodagar tycks måndagar vara den vanligaste dagen att ta självmord på, både i den holländska statistiken och i en tysk studie är måndag vanligast, följt av tisdag. Om man antar att de flesta dricker på fredag och lördag faller bakisteorin med andra ord.
Självmorden minskar
Som tur är minskar antalet självmord generellt sett i samhället vilket jag har skrivit om här tidigare. Dessutom minskar risken för självmord ju äldre vi blir.
Depression är den vanligaste orsaken till självmord, men depression går att behandla och alla som mår dåligt kan börja må bättre. Jag skriver i min bok om panikångest och depression om hur farligt depression är i frågan ”Är depression farligt?” och även en hel del om självmord i stort i min nya bok ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige”. I min podcast Sinnessjukt pratar vi ofta om självmord, jag har intervjuat många intressanta experter och människor som antingen har anhöriga som tagit livet av sig eller som själva försökt begå självmord. Här är en länk till alla avsnitt där vi pratat om självmord.
Källor:
Forskning & Framsteg. Den moderna världens baksida. [www] Hämtad den 4 december 2013.
Olsson L, Wassserman D. Större risk för självmord bland unga under nyårsdagen. Läkartidningen 1999;96:5677-5678 [www] Hämtad den 4 december 2013.
Rådbo, Helena. ”Systeminriktad prevention av järnvägssjälvmord.” Strategiutveckling i en svensk kontext [dissertation]. Karlstad: Karlstads universitet 34 (2008). [www] Hämtad den 4 december 2013.
Statistics Netherland. Many suicides at the start of January. [www] Hämtad den 4 december 2013.
[…] om vanligaste självmordsdagarna som Christian pratar om i podden hittar du här. Trevlig […]