Publicerad den Lämna en kommentar

Hur lång tid är läkemedelspatenten – så många år är skyddet

Hur lång tid är läkemedelspatenten - så många år är skyddet
Hur lång tid är läkemedelspatenten egentligen?

Hur lång tid är läkemedelspatenten tänkte jag och googlade. Det var svårare än jag trodde att få reda på, så jag ringde upp Patent- och registreringsverket för att få mer info. Reglerna var inte så svåra som jag trodde.

Patent- och registreringsverket (PRV) är den myndighet i Sverige som behandlar patentfrågor. Det gäller för uppfinningar och liknande, vilket man kanske fattar, men även för läkemedelspatent vilket jag kanske hade gissat att Läkemedelsverket hade hand om.

Läkemedelspatenten i Sverige är 20 år som standard.

– När de 20 åren har gått ut kan man förlänga patentet i upp till fem år till, det kallas för tilläggsskydd. Det är i första hand till för att myndigheternas handläggningstider (som kan vara flera år i värsta fall) inte ska skada läkemedelsbolagen ekonomiskt. Har handläggningstiden varit kort får man alltså inget tilläggsskydd.

– Förutom tilläggsskyddet kan man få ytterligare sex månaders patent för barnmediciner. Det förutsätter att man har utfört noggranna tester enligt en viss standard som heter PIP, då får man alltså en liten ”bonus” på patentet.

De som avgör patentfrågorna är jurister på PRV. Det är en viktig fråga eftersom bara några dagar extra kan betyda väldigt mycket pengar för läkemedelsbolagen.

– Dessutom: patentet är inte tjugo år automatiskt, det förlängs varje år. Det innebär att läkemedelsbolagen måste betala en avgift till PRV för att få ha kvar patentet. Gör de det har de kvar patentet, annars släpps det. Avgiften är lägre de första åren och blir sedan högre och högre. Det ser ut på det sättet för att man vill uppmuntra forskning som är dyr så klart.

Många mediciner löper alltså inte hela tiden ut, läkemedelsbolagen slutar betala eftersom medicinen inte säljer tillräckligt bra för att fortsätta betala avgifterna.

Lämna ett svar