Publicerad den 2 kommentarer

Intervju med läkemedelsbolaget Teva om antidepressiv medicin

Intervju med läkemedelsbolaget Teva om antidepressiv medicin

Jag har skrivit två inlägg tidigare om hur mycket pengar läkemedelsbolagen tjänar på antidepressiva mediciner, eftersom jag är trött på att folk har åsikter om hur mycket pengar psykiska sjukdomar drar in till läkemedelsbranschen. Här är tredje inlägget där jag ringde upp ett läkemedelsföretag och frågade vad de verkligen tjänar pengar på.

Del 1: ”Så mycket tjänar läkemedelsbolagen (inte) på antidepressiva mediciner”
Del 2: ”Så mycket tjänar läkemedelsbolagen på mina antidepressiva varje år: 183 kr”

Kort resumé för den som inte läst de tidigare inläggen: antidepressiva mediciner kallas ofta för en kassako för läkemedelsbranschen, inte minst av Scientologer och andra stollar. Men faktum är att nästan alla patent har gått ut, vilket gör att vem som helst kan tillverka och sälja medicinerna.

Antidepressiva mediciner är därför inte längre dyra att köpa, varken för apoteken eller för den som är sjuk, det är en handelsvara i ett relativt väl fungerande system, förstod jag efter att ha intervjuat Martin Eriksson, hälsoekonom på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) om just detta. Läs mer om det i inlägget: Byta märke på antidepressiv medicin (SSRI) – så funkar det.

Det man möjligen kan ha åsikter om är till vilket pris man ska få sälja till och hur länge man ska få ha patentet (20 år som det är nu), men det gäller i så fall alla andra mediciner med. Nu är hur som helst antidepp-patenten utgångna, här är intervjun med Annette Rietz på Teva Sweden:

Ni tillverkar ju generiska antidepressiva mediciner, till exempel Sertralin Teva som jag tar, och där har patenten gått ut vad jag förstår?

– Ja, antidepressiva är det en grupp där det har funnits generika under väldigt lång tid, priset sjunker med nittiofem procent inom loppet av fyra till sex månader efter att patentet går ut, om jag generaliserar för det är väldigt olika så klart. Om inte generika hade funnits, om originalpatenten hade fått fortsätta gälla, hade det kostat åtta miljarder kronor mer om året för samhället. Så det sparar väldigt mycket pengar.

Vad jag förstått gäller läkemedelspatenten i Sverige tjugo år i sitt grundutförande, men kan förlängas ytterligare upp till fem år?

– Det finns olika sätt att förlänga det på, en barndindikation till exempel, vilket inte finns när det gäller antidepressiva. Sedan kan det vara så att man under de 20 åren har ändrat något steg i tillverkningen, eller att man under tiden tar fram en munsönderfallande tablett, som kan upplevas som bättre och blir ytterligare patenterat. Mirtazapin är ett sådant fall, där finns både tabletter och munsönderfallande. Med olika beredningsformer är det produkter i sig som inte är utbytbara mot varandra.

Så det är inte det verksamma ämnet utan produkten i sig som blir patenterad?

– Ja, precis, så det är ganska komplext det där.

Men man kan säga att det är patenterade mediciner som läkemedelsbolagen verkligen tjänar pengar på?

– Ja, i de flesta fall. Sedan finns det ju de patenterade läkemedel som inte blev en succé, så klart, där man inte tjänar pengar. De mediciner där det kommer generika är ju oftast stora produkter, och där måste vi därför räkna med att priset faller på dem.

Tack till Annette Rietz på Teva Sweden för intervjun. Jag vill som vanligt understryka att jag inte har fått betalt av något läkemedelsföretag eller någon annan för att skriva det här eller något annat inlägg i bloggen.

Lämna ett svar