Publicerad 4 kommentarer

15. Civilkurage, vardagstips och GAD

15. Civilkurage, vardagstips och GAD

I det sista avsnittet innan vårt sommaruppehåll tar vi bland annat upp ett ämne som många har efterfrågat: generaliserat ångestsyndrom. Vi ger också enkla vardagstips för att må bättre och pratar om civilkurage.

Generaliserat ångestsyndrom, GAD, är en stor ångestsjukdom som det inte pratas så mycket om. GAD innebär att man mer eller mindre konstant går runt med en molande ångest i kroppen, som också ofta får fysiska symtom som orolig mage och muskelvärk. Vi tar upp symtom, behandlingar och får en personlig berättelse från Amanda Hollanti Ohlsson.

Rebecca berättar också en historia om hur hon nyligen träffade en bekant som inte såg ut att må bra. Genom att ge henne en kram och läsa upp en peppande text gjorde Rebecca stor skillnad för kvinnan, som några dagar senare tackade henne och sa att hon hade varit självmordsbenägen den där dagen. Lite civilkurage kan rädda liv.

Vi passar också på att ge små vardagstips om hur man kan göra för att må bättre. Rebecca berättar att hon sätter upp små uppmuntrande lappar i sin lägenhet, Christian berättar att han alltid belönar sig själv när han gjort något jobbigt.

Avsnittet finns att lyssna på i spelaren här nedanför eller i iTunes.

http://vadardepression.se/4-arvid-lagercrantz-bipolar-sjukdom-psykoser-och-karriar/

4 reaktioner på “15. Civilkurage, vardagstips och GAD

 1. Hej!

  Å, vilket smaskigt avsnitt det verkar vara! Längtar efter att lyssna! Vill dock påpeka ett litet (komiskt) skrivfel i blogginlägget. I slutet av andra stycket står följande: ”GAD innebär att man mer eller mindre konstant går runt med en molande ångest i kroppen, som också ofta får fysiska symtom som orolig make och muskelvärk.” Jag antar att en orolig make inte tillhör de vanligare symtomen. 😉

  1. Haha, tack för det Marie-Louise 😀

   Med vänlig hälsning,
   Christian

 2. Hej! Tack för bra program om Gad! Ville bara säga att det är kroniskt och att man mår bättre och sämre. Det går upp och ner. När man är stressad blir man oftast sämre. Man är aldrig helt bra, men vissa perioder kan man må be och klara livet bra.

  1. Hej!

   Det har du så klart rätt i, tack för upplysningen! Jag läste på lite om det efter din kommentar och det verkar råda lite olika åsikter om HUR pass kronisk den är (kronisk betyder ju inte per automatik livslång). Så här står det i en studie till exempel:

   ”The mean duration is 6 years, but generally the course is a chronic one (Hoge et al., 2004). It is in most cases a lifelong condition if left untreated.”

   Medellängden på sjukdomstiden för GAD är alltså sex år, men att den har kronisk karaktär (långvarig och smygande, motsatsen till akut) och att den oftast är livslång då den inte behandlas.

   Jag lider verkligen med de som har GAD, det verkar vara riktigt tufft :/ Vad kul att du gillade programmet 🙂

   Med vänlig hälsning,
   Christian

Kommentarer är stängda.