I sin podcast Fredagspodden med Hannah & Amanda avsnitt 86 som kom ut idag pratar Hannah Widell och Amanda Schulman om depression. De uppmanar alla sina lyssnare att prata öppet om depression och att söka hjälp om de känner sig deprimerade, Amanda Schulman berättar även om sin egen depression.
Amanda Schulman och Hannah Widell har en av Sveriges största podcasts, Fredagspodden med Hannah & Amanda, där de pratar om allt möjligt som händer i deras liv. Imorse när jag lyssnade på deras nya avsnitt ”Gillar du mina looks?” pratade de om depression.
De började med att säga att de ofta tidigare har pratat om ångest, men aldrig om depression, trots att det är så vanligt (mer om det i min bok om depression och panikångest under frågan ”Är depression vanligt?”) Amanda Schulman beskriver depression som en våt filt som kväver livslusten.
– En depression kan ju lägga sig som en våt filt över ens psykiska hälsa, men man kan fortsätta att leva på. Man kan gå till jobbet man kan umgås med kompisar, man kan klara av det allra mesta, men det man inte vet när man är i det att det tar bort det mesta av ens lycka och ens välmående.
Amanda Schulman har varit deprimerad berättar hon, en lätt depression som hon upptäckte när hon fyllde i ett skattningsformulär.
– De har olika formulär, jag har en gång fyllt i ett sådant formulär där det visade sig att jag var deprimerad under den tiden.
Hon uppmanar alla som tror att de är deprimerade att söka hjälp, så att man inte går runt och är sjuk i onödan eftersom det finns effektiva behandlingar. Många har depressioner som de själva inte upptäcker, de tror att deras nedstämdhet är normal och tycker att det är skämmigt att söka hjälp.
– Jag tror så här i efterhand att det finns många gånger i mitt liv där jag har varit deprimerad ganska lång tid utan att veta om det.
De pratar om att det finns hjälp, både terapi och antidepressiva mediciner, som kan hjälpa till om man inte känner att man klarar sig själv. Att gå till en psykolog eller att ta medicin en period för att komma på rätt köl kan vara en lösning, tycker Amanda Schulman.
– Väldigt, väldigt ofta är medicin en lösning, för att komma upp där, och då menar inte jag att ni ska äta antidepressiv medicin hela livet, men för att komma upp till en viss nivå så man faktiskt kan förändra saker kanske man behöver professionell hjälp.
Hannah Widell berättar att hon aldrig har varit deprimerad men att det kan bero på att hon väldigt tidigt, som fjortonåring, kom i kontakt med sin terapeut Monika som hjälpte henne ända tills hon blev nitton år. Det som då hette PBU, som nu heter BUP, hjälpte henne att ta tag i problemen och gå i terapi när hon kände att hon behövde det.
– Det gjorde ju också att varje gång som jag har känt minsta lilla tendens till depression eller till att jag inte mådde så bra så har jag kontaktat en terapeut.
Om du vill lyssna på avsnittet där de pratar om depression finns det här eller på iTunes. Själva samtalet om depression börjar 37 minuter in i podden, men lyssna på hela för bövulen!