Publicerad den Lämna en kommentar

Kaffe/koffein och panikångest – det händer och så undviker du paniken

Kaffe/koffein och panikångest – det händer och så undviker du paniken
Panic attack kitteh säger: drick mindre kaffe om det orsakar dina panikattacker.

Kaffe och panikångest är inte alltid en bra kombination. Innan jag fick panikångest drack jag kaffe, te, Coca-Cola och andra drycker med koffein lite när som. Nu har jag börjat igen, men under min period med paniksyndrom drack jag mindre kaffe för att inte få panikattacker lika ofta.

Att kaffe kan orsaka panikångest är verkligen en sanning med modifikation, det är snarare stress orsakar panikångest, men det finns ändå anledning att skära ner lite på koffeinet om man lider av panikångest. Jag vet, jag har varit där.

När jag fick mina första panikångestattacker för sex år sedan läste jag ganska snart att kaffe och koffein överlag kunde trigga en panikångestattack. Den som har panikångest blir ofta väldigt uppmärksam på vad som händer i kroppen, kroppsliga ”sensationer” som hjärtklappning och svettningar kan utlösa en panikångestattack till exempel.

Det var samma sak för mig. SÅ FORT någonting hände i min kropp, nästan vad som helst, bubblade skräcken i hela kroppen, jag domnade bort, blev varm och yr och pang! så hade jag fått en panikångestattack. Eftersom koffein påverkar kroppen (beroende på hur mycket man dricker och hur van kroppen är vid kaffe) genom att det höjer blodtrycket och pulsen till exempel, så kan kaffe alltså trigga en panikattack.

Förutom de kroppsliga symtomen som kaffe ger (som kan misstolkas av någon som ofta har panikångestattacker), så finns det en annan sak med kaffe som gör att du borde tänka efter: stress. Panikångest orsakas av stress (jag skriver mycket om det i min bok om depression och panikångest , och om du dricker mycket kaffe för att orka med kanske du borde fundera över om du stressar för mycket?

Det är självklart inte så att ALLA som dricker kaffe stressar för mycket, jag dricker själv kaffe nuförtiden även under perioder som inte är stressiga för mig, men jag tycker ändå att man bör vara uppmärksam på det. Visst, en kaffe under en stressig period då man måste orka mycket kan verkligen sitta fint, men om man hela tiden dricker mycket kaffe för att orka mer är det kanske dags att fundera på att lägga om sitt liv. Särskilt om man har panikångest.

Panikångest och te, Red Bull och Coca-Cola

Förutom kaffe som innehåller väldigt mycket koffein, finns koffein bland annat i te, Coca-cola och Red Bull. Jag lånade en tabell från Wikipedia där mängden koffein i olika livsmedel listas, kolla här:

 

Födoämne

Koffeinhalt (mg/l eller mg/tablett)

Portionsstorlek

Koffeinmängd i en portion (mg)

Spike Shooter 1200 Burk, 25 cl 300
Cocaine 1120 Burk, 25 cl 280
Vanligt starkt kaffe 800 Kopp, 15 cl 120
Celsius 564 Burk, 35,5 cl 200
Koffeintabletter (apotekets) 100 1 tablett 100
Foosh Power Mints 100 1 pepparmint 100
Red Bull 320 Burk, 25 cl 80
Monster 320 Burk, 50 cl 160
Svart te 400 Kopp, 20 cl 80
Amerikansk Jolt Cola 200 Burk, 33 cl 66
Svagt kaffe 400 Kopp, 15 cl 60
Svensk Jolt Cola 150 Burk, 33 cl 50
Volt Cola 320 Burk, 50 cl 160
Coca Cola 100 Burk, 33 cl 33
Mountain Dew 152 Burk, 33 cl 54
Grönt te 200 Kopp, 20 cl 40
Trocadero 80 Burk, 33 cl 26.6
Vicks Red Energy 25 1 tablett (20 tabletter per påse) 25
Kaffeböna (robusta) 6 1 böna 6
Kickup Snus 5 1 prilla (25 prillor per dosa) 5
Kaffeböna (arabica) 2 1 böna 2

En sak som var intressant för mig var att även te innehåller koffein, men att det är stora skillnader på olika sorters te. Svart te innehåller hälften så mycket koffein per centiliter som kaffe, men fyra gånger så mycket som Coca-Cola. Grönt te innehåller hälften så mycket koffein som svart. Ta de här siffrorna med en nypa salt, eftersom det beror på hur tet produceras, vissa gröna teer innehåller mer koffein än vissa svarta teer till exempel, men överlag stämmer listan ganska väl ändå.

Det finns dessutom vita teer som är ännu ”svagare” och rött te (Roibooste) och örtteer som inte innehåller något koffein alls. Jag gillar inte Roibooste, men drack väldigt mycket vitt te när jag hade paniksyndrom vilket hjälpte en del. Ett tips om du vill dricka vitt te är Liptons White Tea som är väldigt gott, om än inte lika gott som svart te kanske.

Vitt te innehåller mindre koffein vilket är bra om du har problem med panikångest.
Vitt te innehåller mindre koffein vilket är bra om du har problem med panikångest.

Nuförtiden, när jag inte har haft en panikångestattack på flera år, så dricker jag kaffe igen och även te. Men jag dricker mycket mindre än innan och inte varje dag. Märker jag att jag dricker mycket kaffe frågar jag mig själv om jag i stället borde jobba mindre, eller försöka sova bättre, det är ofta en varningsklocka för mig.

Sammanfattning

Kaffe är inte farligt och orsakar inte panikångest i sig, men om du har lätt för att få panikångestattacker kan kaffe trigga en attack. Det beror på att koffein höjer blodtrycket och pulsen, vilket många som har panikångest misstolkar eftersom man är för uppmärksam på vad som händer i kroppen. Att dricka med måtta kan vara nyttigt om du har problem, och var även uppmärksam på ifall du dricker mycket kaffe för att du stressar för mycket. Då borde du kanske lägga om din livsstil i vilket fall. I min nya bok ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige” skriver jag mycket om panikångest, och har intervjuat flera kändisar som haft panikångest, till exempel Therése Lindgren.

Källor:

Wikipedia om koffein [www] hämtad den 7 november 2013
Askville om te [www] hämtad den 7 november 2013

Lämna ett svar