Publicerad 3 kommentarer

3. Somalias siste psykdoktor

3. Somalias siste psykdoktor
Avsnitt 3 av Psykpodden – Somalias siste psykdoktor.

I det tredje avsnittet av Psykpodden berättar Rebecca hur internetforum och chattar hjälpte henne under hennes mörkaste perioder, äntligen kunde hon prata med andra som också hade bipolär sjukdom och förstod det som hennes vänner och familj inte förstod. Hon tar även upp internets smutsiga baksida – självmordssajterna – som hade kunnat lura henne att ta livet av sig när hon mådde som sämst. Dessutom har hon ÄNTLIGEN fått tag på chefen för psykiatrin i Umeå.

Christian berättar om olika ställen där man kan söka hjälp för psykiska problem, det finns många alternativ som de flesta inte känner till. Han tar även upp hur psykiatrin ser ut i andra delar av världen, vilka länder som satsar på psykiatrin och vilka som inte gör det, samt hur skillnaderna ser ut regionalt i Sverige. Dessutom berättar han hur det gick till när Somalias siste psykiatriker plötsligt försvann – för att aldrig mer återvända.

Lyssnar gör du på iTunes eller här nedanför.

Här har ni kontaktuppgifter till Nationella Hjälplinjen som vi pratar om i podden:

http://www.1177.se/hjalplinjen
Ring 020-22 00 60
Texttelefon 020-22 00 70
Facebook

http://vadardepression.se/4-arvid-lagercrantz-bipolar-sjukdom-psykoser-och-karriar/

(Visited 145 times, 1 visits today)

3 reaktioner på “3. Somalias siste psykdoktor

 1. […] släpptes tredje avsnittet av min och Rebeccas podcast Psykpodden. Det heter ”Somalias siste psykdoktor” och handlar bland annat om hur internetforum och chattar kan vara ett stöd för psykiskt sjuka. Vi […]

 2. Lyssnar igenom era podcasts, mycket bra hittills! 🙂

  Reagerade på biten om självmordssiten (sjalvmord.com), jag hade för mig att det var en site för att upplysa om eutanasi (dödshjälp) för dödssjuka (tänk t.ex ALS eller liknande sjukdomar som medför att kroppen sakta förtvinar och man kommer att sluta i ett kolli innan man till slut dör).

  Hade jag haft en sådan sjukdom så skulle jag vilja ha möjlighet att avsluta mitt liv innan jag hamnar i ett stadium där jag inte ens kan röra mig / andas själv.

  Det finns dödshjälp i andra länder, t.ex Dignitas i Schweiz, för de som är dödssjuka.

  Som ni nämnde så finns inte längre informationen kvar på siten utan nu finns istället ett meddelande, länkar till andra sidor samt en chat.

  ”Denna sajt är/var främst till som en resurs för personer som är döende (mindre än sex månader kvar). De människor som vill kontrollera sin död, på samma sätt som de varit i kontroll över alla andra aspekter av deras liv.”

  Informationen som var publicerad på siten har även varit publicerad på många ställen på internet redan innan siten startades (och informationen finns fortfarande kvar på många ställen på internet).

  1. Hej Maria,

   Jag förstår vad du menar, och dödshjälp till svårt sjuka människor är så klart en viktig fråga. Men den här sajten riktade sig åtminstone inte bara åt den typen av människor, utan var vad jag förstår mer en generell uppmaning till folk som mår dåligt att ta livet av sig, dessutom tycker jag att sajten är en tveksam lösning på det problemet viktiga problem du beskriver.

   Med vänlig hälsning,
   Christian

Kommentarer är stängda.