Publicerad den 1 kommentar

9 bra böcker om depression – min lista!

Bra böcker om depression – min lista!

Eftersom jag läst en del bra böcker om depression vill jag tipsa om ett par av dem här. De flesta som är bra är på engelska, men jag tänkte att jag skulle tipsa om bra böcker om depression på svenska. Här är min lista.

Uppdatering 2/1-2014: Jag har lagt till tre bra böcker om depression!
Uppdatering 10/1-2018: Jag har lagt till min nya bok ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige”!
Uppdatering 12/12-2021: Jag har lagt till min nya diktsamling ”Ångestens mamma: dikter om psykisk sjukdom och vardagsångest”!

I min bok om panikångest och depression (du kan köpa den signerad här) har jag två frågor om vilka böcker som är bra i respektive ämne: ”Finns det några bra böcker om panikångest?” (läs mer här) och ”Finns det några bra böcker om depression?” Där finns mer utförliga beskrivningar av de olika böckerna och tips om var man kan hitta fler, men jag tänkte ändå ge er lite tips här.

Inlägget innehåller betalt samarbete med Bokus.

Min lista – 9 bra böcker om depression:

1. Ut ur mörkret: en bok om depressioner (Miki Agerberg)

Bra böcker om depression – min lista! - Miki Agerberg "Ut ur mörkret"

Miki Agerbergs bok hjälpte mig väldigt mycket mot min depression. Han har besökt Nordamerika och pratat med forskare, men även träffat kända och okända människor som har eller har haft depression. Miki har själv haft fem djupa depressioner och skriver oerhört bra och kunnigt om det. Läs gärna min intervju med honom som jag gjorde i november 2011 inför nyutgåvan av ”Ut ur mörkret”.

Finnas att köpa: här

 

2. Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar (Christian Dahlström)

Bra böcker om depression – min lista! Christian Dahlström "Panikångest och depression - frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar"

En bok om panikångest och depression med sextio frågor och svar om depression och panikångest. Den mest sålda boken sedan den kom ut och enda boken på listan som även rekommenderas av 1177.se.

Boken är en slags handbok innehåller allt från frågor om antidepressiv medicin och terapi till var man kan söka hjälp, var man kan träffa andra med liknande problem, statistik om hur vanligt det är med depression och så vidare. Korta och lättbegripliga svar som även den som har svårt att koncentrera sig kan läsa (till exempel om man har en djup depression och inte orkar läsa långa stunder).

Finns att köpa: här (Finns även som e-bok och går att köpa signerad)

  

3. Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige (Christian Dahlström)

Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige

En bok om depression och annan psykisk ohälsa. Medverkar gör bland andra Therése Lindgren (utmattningsdepression), Kristoffer Triumf (depression) och Linus Thörnblad (utmattningsdepression). Dessutom är några av världens främsta experter intervjuade, till exempel Marie Åsberg som ses som en av världens ledande auktoriteter på depression. Åsberg har även skrivit bokens förord.

Förutom psykiatriker och patienter har boken hyllats av andra författare, till exempel Alex Schulman som sagt: ”otroligt välformulerat, drabbande och smärtsamt – och faktiskt vackert”.

Finns att köpa: här (finns även som e-bok och går att köpa signerad)

  

4. Ut ur depression och nedstämdhet med kognitiv beteendeterapi (Gerhard Andersson, Jan Bergström, Fredrik Holländare, Jan Lenndin och Kristofer Vernmark)

Bra böcker om depression – min lista! - Gerhard Andersson Ut ur depression och nedstämdhet

En självhjälpsbok mot depression, som även kan användas tillsammans med en behandlare (till exempel en psykolog) under en behandling. Det här är motsvarigheten till ”Ingen panik” av Per Carlbring och Åsa Hanell som handlar om panikångest. Jag tycker dock att ”Ingen panik” är mycket bättre skriven än ”Ut ur depression och nedstämdhet”, säkert mycket tack vare att Åsa Hanell är erfaren journalist. Hon och Per Carlbring är ett riktigt radarpar tycker jag.

Hursomhelst tycker jag att den här boken är bra, den innehåller många bra tips och övningar för den som vill testa KBT för att bli av med sin depression.

Finns att köpa: här

 

5. Behandling av depression (patientversionen, Katti Björklund på uppdrag av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU).

Bra böcker om depression – min lista! Behandling av depression av SBU

Ett gratishäfte baserat på en stor utredning som SBU gjorde, för att ta reda på vilka behandlingar som är mest effektiva mot depression. Patientversionen är lättläst och kortfattad och den sammanfattar alla de viktigaste slutsatserna utredningen kom fram till.

Finns att läsa här (du kan också beställa hem hela rapporten i tre böcker på deras hemsida mot att du betalar frakten).

6. Ångestens mamma: dikter om psykisk sjukdom och vardagsångest – Christian Dahlström

Omslag Ångestens mamma signerad Christian Dahlström

En diktsamling om psykiska sjukdomar och vardagsångest, men inte minst om depression som många av de hundratio dikterna i boken handlar om.

 Finns att köpa här (går att köpa signerad)

7. Ett bipolärt hjärta – Rebecca Anserud

Bra böcker om depression – min lista! Rebecca Anserud "Ett bipolärt hjärta"

För den som verkligen vill förstå sig på bipolär sjukdom tycker jag att man ska läsa Rebecca Anseruds bok ”Ett bipolärt hjärta”. Det är en självbiografisk bok om hennes tid med bipolär sjukdom som på ett väldigt naket sätt förklarar hur det känns att ha bipolär sjukdom, hur det påverkar ens eget och anhörigas liv.

Rebecca föreläser om bipolär sjukdom och dyker upp en hel del i tv, radio och tidningar om ni kanske känner igen hennes namn. Hon är även andra halvan av podcasten Psykpodden som hon och jag gör tillsammans.

Finns att köpa: här

 

8. Too fast for love – Jonas Inde och Martin Kellerman

Bra böcker om depression – min lista! Jonas Inde "Too fast for love"

Kompisarna Jonas Inde och Martin Kellerman (Rocky) åker på en roadtrip genom USA. Men det här är ingen feel-good-bok om två vänner på en härlig roadtrip i det förlovade landet: det är en svart, naken och utlämnande berättelse om Jonas Indes kamp mot sin depression. Han berättar om hur de antidepressiva medicinerna (Zoloft/Sertralin) ”zonkar apan”, det vill säga dämpar depressionen. En tung bok som inte passar alla, men många som har egna erfarenheter av depression känner igen sig i Jonas osminkade bild av sjukdomen.

Boken trycks inte längre, finns på bibliotek.

 

9. Hjälp! Vem är jag? – Caroline af Ugglas och Ulf Karl Olov Nilsson

Bra böcker om depression – min lista! Caroline af Ugglas "Hjälp! Vem är jag?"

Ytterligare en naken skildring av depression och ångest, den här gången i terapiform. Caroline af Ugglas har helt enkelt spelat in och skrivit ner ett och ett halvt år av terapi med psykologen Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) och gjort en bok av det. Hon pratar om sina depressioner, sin ångest, rädslan för att bli galen och sina band till hennes familj. En bra bok för den som känner sig ensam i sin psykiska skörhet och vill läsa om någon som är öppen med sin depression och ångest.

Finns att köpa: här

Där har ni min lista med bra böcker om depression. Läs som sagt gärna min lista med bra böcker om panikångest också om ni är intresserade. Ha det bra, ta hand om varandra därute!

Lämna ett svar