Publicerad den 4 kommentarer

Blanda alkohol och antidepressiva?

Många undrar om man kan blanda alkohol och antidepressiva. I min bok har jag skrivit om detta under frågan ”Kan man dricka alkohol när man tar antidepressiv medicin?” Jag tyckte att det var viktigt att ta upp frågan eftersom det är en vanlig frågeställning bland oss som tar antidepressiv medicin.

Det korta svaret i boken är ”Mycket tyder på att man bör undvika att blanda antidepressiva mediciner och alkohol.” I det längre svaret hänvisar jag till forskning som har undersökt hur människor som tar antidepressiva respektive bensodiazepiner (en sorts lugnande mediciner) reagerar på alkohol. Det har visat sig att alkohol tycks förstärka vissa av medicinernas effekter, bland annat de lugnande, men också att det kan ge överraskande rus och andra inte så trevliga bieffekter. Interaktioner mellan alkohol och antidepressiva mediciner kan ske redan vid låga doser av såväl alkohol som medicin.

Det ska sägas att området inte tycks ha undersökts tillräckligt noga för att kunna dra några glasklara slutsatser, vill ni läsa mer om detta ligger frågan i ”Allmänt”-avdelningen i boken. Jag skriver även lite grann om alkoholproblem i min nya bok ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige”, där till exempel Therése Lindgren berättar om sina alkoholproblem. Den boken finns både på Adlibris och alla andra bokhandlar, eller signerad i min webbshop.

Mina egna erfarenheter av alkohol och antidepressiva

Eftersom jag inte har skrivit någonting om mina personliga upplevelser av att blanda alkohol och antidepressiva i boken (som ju inte handlar om mig) tänkte jag göra det här, kanske hjälper det någon. Detta är nämligen inget oproblematiskt ämne för mig heller.

Sedan jag själv fick psykiska problem (depression och panikångest) har jag skurit ner ordentligt på min alkoholkonsumtion. Redan innan jag började ta antidepressiva mediciner drog jag ner på spriten nästan helt. Faktum är att jag drack ganska mycket innan dess, men aldrig för att dränka sorger eller liknande. Jag drack för att jag tyckte att det var kul. Om inte annat var det ju ett sätt att träffa tjejer och ha kul med mina kompisar. Det är också detta som gör det komplicerat för mig. Jag gillar ju att dricka.

Det som har gjort att jag dragit ner på spriten är helt enkelt att bakfyllan är för ångestfylld för att väga upp det roliga med fyllan. Bakfylleångesten som jag tidigare kunde tycka var nästan lite charmig och härlig avskyr jag nuförtiden. Jag vill inte ha mer ångest i mitt liv än jag redan har.

Dessutom vet jag att det kan vara problematiskt och riskfyllt att blanda alkohol och antidepressiva. Många klarar av att dricka alkohol och ta antidepressiva, vissa verkar inte märka av någonting överhuvudtaget, medan andra berättar om hemska upplevelser.

Själv har jag aldrig fått något konstigt rus eller liknande av att blanda alkohol med antidepressiva, men jag dricker nästan aldrig mer än tre öl eller motsvarande just på grund av medicinen. Däremot känner jag nästan alltid en seg ångest som håller i sig flera dagar efter fyllan. Om det beror på medicinen eller något annat (ålder?) vet jag inte eftersom jag alltid tar medicin, men det känns som att det blir ett ”hack” i medicineringen.

Överlag tycker jag att man bör dricka mindre om man har psykiska problem och helst inte blanda alkohol och antidepressiv medicin mer än nödvändigt. Var den gränsen går måste man nog bestämma själv.

Förresten har jag skrivit en kort krönika på min nyhetssajt om psykisk ohälsa (1000glada.se) om detta och sprithetsen som kan vara jobbig. Läs den gärna, hej då!

Lämna ett svar