Publicerad 4 kommentarer

Blanda alkohol och antidepressiva?

Många undrar om man kan blanda alkohol och antidepressiva. I min bok har jag skrivit om detta under frågan ”Kan man dricka alkohol när man tar antidepressiv medicin?” Jag tyckte att det var viktigt att ta upp frågan eftersom det är en vanlig frågeställning bland oss som tar antidepressiv medicin.

Det korta svaret i boken är ”Mycket tyder på att man bör undvika att blanda antidepressiva mediciner och alkohol.” I det längre svaret hänvisar jag till forskning som har undersökt hur människor som tar antidepressiva respektive bensodiazepiner (en sorts lugnande mediciner) reagerar på alkohol. Det har visat sig att alkohol tycks förstärka vissa av medicinernas effekter, bland annat de lugnande, men också att det kan ge överraskande rus och andra inte så trevliga bieffekter. Interaktioner mellan alkohol och antidepressiva mediciner kan ske redan vid låga doser av såväl alkohol som medicin.

Det ska sägas att området inte tycks ha undersökts tillräckligt noga för att kunna dra några glasklara slutsatser, vill ni läsa mer om detta ligger frågan i ”Allmänt”-avdelningen i boken. Jag skriver även lite grann om alkoholproblem i min nya bok ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige”, där till exempel Therése Lindgren berättar om sina alkoholproblem. Den boken finns både på Adlibris och alla andra bokhandlar, eller signerad i min webbshop.

Mina egna erfarenheter av alkohol och antidepressiva

Eftersom jag inte har skrivit någonting om mina personliga upplevelser av att blanda alkohol och antidepressiva i boken (som ju inte handlar om mig) tänkte jag göra det här, kanske hjälper det någon. Detta är nämligen inget oproblematiskt ämne för mig heller.

Sedan jag själv fick psykiska problem (depression och panikångest) har jag skurit ner ordentligt på min alkoholkonsumtion. Redan innan jag började ta antidepressiva mediciner drog jag ner på spriten nästan helt. Faktum är att jag drack ganska mycket innan dess, men aldrig för att dränka sorger eller liknande. Jag drack för att jag tyckte att det var kul. Om inte annat var det ju ett sätt att träffa tjejer och ha kul med mina kompisar. Det är också detta som gör det komplicerat för mig. Jag gillar ju att dricka.

Det som har gjort att jag dragit ner på spriten är helt enkelt att bakfyllan är för ångestfylld för att väga upp det roliga med fyllan. Bakfylleångesten som jag tidigare kunde tycka var nästan lite charmig och härlig avskyr jag nuförtiden. Jag vill inte ha mer ångest i mitt liv än jag redan har.

Dessutom vet jag att det kan vara problematiskt och riskfyllt att blanda alkohol och antidepressiva. Många klarar av att dricka alkohol och ta antidepressiva, vissa verkar inte märka av någonting överhuvudtaget, medan andra berättar om hemska upplevelser.

Själv har jag aldrig fått något konstigt rus eller liknande av att blanda alkohol med antidepressiva, men jag dricker nästan aldrig mer än tre öl eller motsvarande just på grund av medicinen. Däremot känner jag nästan alltid en seg ångest som håller i sig flera dagar efter fyllan. Om det beror på medicinen eller något annat (ålder?) vet jag inte eftersom jag alltid tar medicin, men det känns som att det blir ett ”hack” i medicineringen.

Överlag tycker jag att man bör dricka mindre om man har psykiska problem och helst inte blanda alkohol och antidepressiv medicin mer än nödvändigt. Var den gränsen går måste man nog bestämma själv.

Förresten har jag skrivit en kort krönika på min nyhetssajt om psykisk ohälsa (1000glada.se) om detta och sprithetsen som kan vara jobbig. Läs den gärna, hej då!

(Visited 25 246 times, 1 visits today)

4 reaktioner på “Blanda alkohol och antidepressiva?

 1. Hej Christian.
  Hittade din blogg och sidan 1000glada.se i natt efter en sömnlös natt med röster i huvudet som spökar för mig. Vill börja med att berömma ditt inlägg om Alkohol och antidepressiv medicin. Väldigt tydlig och bra information utan att för den delen dömma någon för hur de väljer att göra. För egen del tog de väldigt lång tid att inse att jag använde alkohol som medicin. Problemet med denna självmedicinering var dock dena att jag bara upplevde bieffekten av ”medicinen”, alkoholen förstärkte bara mina negativa tankar och känslor, då i mitt förvirrade tillstånd tänkte jag att de blir nog bättre om jag dricker lite mer. Som du förstår så skapade detta en ond cirkel för mig. Eftersom jag inte kan hantera alkohol har jag gjort ett val och det är att avstå helt, men det är bara för att jag vet att jag inte kan hantera det, hur andra gör är upp till dom men för att citera dig så var försiktig med alkohol oavsett vad för medicinering du har om det ligger en psykisk sjukdom i botten. Jag vill även tacka för din beskrivning av panikångesten. Det gör att jag äntligen kan förstå vad det är jag känner. Tack vare de kan jag även gå tillbaka i tiden och konstatera att mina attacker började vid 9-10 års ålder(37 år nu), vilket säkert kan vara till nytta när jag utreds.

  Trötta hälsningar
  Jonnie

  1. Hej Jonnie!

   Stort tack för din kommentar, jag tycker att du verkar ha tagit ett bra beslut angående alkoholen. Jag dricker nästan aldrig, även om jag saknar själva fyllan mycket. När jag börjat läsa på om alkoholens effekter, och särskilt vid psykisk sjukdom, har jag kommit fram till att det är det enda rätta. Jag dricker ibland, men max två-tre öl. Jag har dessutom upptäckt att det finns goda alkoholfria öl, till exempel Carlsbergs.

   Kul att min beskrivning av panikångest var bra också, hoppas att du kommer till rätta med dina problem, men du verkar vara fast besluten att kämpa – jag tror på dig stenhårt. Ge inte upp, du KOMMER att klara det!

   Vänliga hälsningar,
   Christian

 2. Hej!
  Jag har själv varit på botten pga deppression och panikångest-attacker.. jag dricker några gånger per år med några månaders mellanrum.. jag tränar så mycket så jag har hittat mina anledningar att när jag dricker, så gör jag inte de så mycket.. eller ofta.. men iallafall.. jag vet inte så mycket om dig, har inte ens läst din bok men googlade på ”alkohol och antidepp” och den här artikeln kommer upp först. jag håller med dig. man ska själv känna vart gränsen går.. min gräns går några gånger per år.
  Nästan alla vet att droger ( medicin ) och alkohol är väldigt farliga eller kan vara en farlig kombination.. men eftersom alkohol är farlig i sig, så väljer jag att konsumera en liten mängd alkoholiga drycker per år.
  Livet är gött. Gäller att gö de så bra för en själv man kan. Ha de så gott 🙂 / varma hälsningar, Per.

  1. Hej Per!

   Du har nästan exakt samma filosofi som mig när det kommer till alkohol. Jag tycker det funkar bra, det verkar som att du gör det med. Köp gärna boken, tror du kommer gilla den 🙂

   Med vänlig hälsning,
   Christian

Kommentarer är stängda.