Publicerad den Lämna en kommentar

Recension: Maria Borelius – Bryt det sista tabut

Recension: Maria Borelius – Bryt det sista tabut

I Maria Borelius bok Bryt det sista tabut gör hon upp med stigmatiseringen av psykisk sjukdom. Hennes egen historia ger henne en unik möjlighet att berätta om problemet ur ett politiskt, vetenskapligt och personligt perspektiv. Hon gör det med den äran.

Maria Borelius är vetenskapsjournalist, biolog och före detta handelsminister. Vad de flesta inte vet om Maria är att hon har psykisk ohälsa i familjen. Hennes bror hade schizofreni och dog i en brand i tjugoårsåldern, något som Maria inte har berättat om offentligt förrän hon nu ger ut boken ”Bryt det sista tabut” på Natur och Kultur.

Boken är uppdelad i två delar. Den första där hon berättar om tabut kring psykisk ohälsa, varför det finns och vad det beror på. Hon intervjuar forskare, läkare, sjukgymnaster och patienter för att försöka sätta ord och siffror på stigmatiseringen som drabbar alla som får en psykisk sjukdom.

Den andra delen handlar om olika diagnoser, hur de yttrar sig och vad man som anhörig kan göra för att hjälpa den sjuke. Uppdelningen i två delar känns inte helt naturlig till en början, delarna kunde lika gärna ha varit fristående böcker var för sig – en om tabun kring psykisk ohälsa och en med beskrivningar av olika psykiatriska diagnoser. Hursomhelst är de välskrivna båda två, och efter en stund köper jag ändå upplägget.

Marias argument talar till både hjärna och hjärta, när hon skriver om hur forskningsanslag och vårdinsatser är lägre inom psykiatrin än inom kroppsvården blir jag förbannad och vill slänga boken i väggen. När känslan av att psykiatrin har låg status får siffror känner jag mig lurad och förbannad.

Även om jag blir förbannad är det också upplyftande, äntligen någon som tar tag i det här enorma gapet i välfärdssystemet. Någon som dessutom har både vetenskaplig tyngd, egna erfarenheter av psykisk ohälsa och har arbetat politiskt på högsta nivå. Marias erfarenheter ger henne en unik möjlighet att lyfta problemet, och hon tar verkligen chansen. Rekommenderas varmt!

Betyg: 4,5/5

 

Finns att köpa: här

 

Köper du boken via någon av köplänkarna får jag en del av köpesumman och du stödjer mitt arbete, inlägget och länkarna är alltså att betrakta som reklam. Lyssna gärna på min podcast Sinnessjukt också och bli patron på: patreon.com/sinnessjukt

Publicerad den 2 kommentarer

13. Introversion, ADD och ADHD

13. Introversion, ADD och ADHD

I avsnitt nummer tretton av Psykpodden pratar vi om introversion och extraversion, om det extroverta idealet som västerländska samhällen lever efter. Vi pratar också om ADD och ADHD och hur man behandlar det.

Att vara ”social och utåtriktad” är en dygd i vårt samhälle. Det uppfattas som överlägset att vara nedtonad och försiktig enligt många vetenskapliga studier. Christian berättar om en bok i ämnet som han har läst som öppnade hans ögon, och vad det betytt för honom att förstå att introverta människor fungerar på ett annat sätt och att man inte behöver skämmas för det.

Rebecca berättar om sina problem med ADHD. Hon berättar om ADHD-utredningar och WISC-testet som visade att hon var begåvad över medel, vilket hon aldrig trott innan. Hon förklarar också skillnaden mellan ADHD och ADD och berättar om de mediciner hon just nu testar för att få bukt på sina problem.

Avsnittet finns att lyssna på i spelaren här nedanför eller i iTunes.

http://vadardepression.se/4-arvid-lagercrantz-bipolar-sjukdom-psykoser-och-karriar/

Publicerad den 5 kommentarer

12. Självmordstankar, Q&A och sommarångest

Självmordstankar, Q&A och sommarångest

I det tolfte avsnittet av Psykpodden pratar vi om något som våra lyssnare vill att vi ska prata mer om: självmordstankar. Vi pratar också om sommarångest, alltså hur det är att ha ångest eller depression på sommaren när man ”borde” vara glad. Rebecca har också en sjuk frågestund och tipsar om bra musik.

Självmordstankar är väldigt vanligt förekommande i Sverige och världen. Man räknar med att ungefär en miljon människor tar livet av sig varje år världen över, i Sverige är siffran så hög som 1500 personer ungefär. Rebecca berättar om sina egna självmordstankar som kommer varje dag, i podden berättar hon hur hon tänkte självmordstankar tidigare under dagen då vi spelade in. Hon ger också tips på hur den som har självmordstankar ska tänka.

De flesta av oss älskar sommaren, men vad händer när man får ångest, depression eller någon annan psykisk sjukdom på sommaren? Christian berättar om sin upplevelse av sommaren 2007 då han kände sig ensammast i världen med sin panikångest och begynnande depression. Rebecca har också en sjuk frågestund då hon bland annat frågar Christian om han någonsin blivit kär i sin psykolog. Hon tipsar också om bra musik som man kan lyssna på när man är deppig.

Musiken vi tipsar om i podcasten är följande låtar.

Panetoz – Dansa pausa
Marit Bergman – Lets just fall in love
Journey Don’t stop believing
Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Bruno Mars – Young, wild and free

Avsnittet finns att lyssna på i spelaren här nedanför eller i iTunes.

http://vadardepression.se/4-arvid-lagercrantz-bipolar-sjukdom-psykoser-och-karriar/