Publicerad 7 kommentarer

Är panikångest farligt?

Är panikångest farligt?

Det kan kännas som att man håller på att dö eller bli galen, men är panikångest farligt? Nej, panikångest är inte farligt. Det värsta som kan hända rent fysiskt är att man kräks eller svimmar.

Jag vet hur det känns att få en panikångestattack, jag har fått hundratals genom åren även om det var några år sedan sist nu. Det går verkligen inte att beskriva hur hemskt det känns, men faktum är att det är helt ofarligt att få en panikångestattack.

I min bok har jag en fråga som heter Är panikångestattacker farliga?, där skriver jag bland annat att det värsta som kan hända rent fysiskt är att man kräks eller svimmar. Att man kräks av panikångestattacker är dessutom mycket ovanligt och även det är helt ofarligt. För att svimma krävs att blodtrycket faller drastiskt, under en panikångestattack när sympatiska nervsystemet är i full gång ökar istället blodtrycket. Det är därför mycket ovanligt att man svimmar av panikångest.

Jag själv har många gånger känt att jag är på väg att kräkas eller svimma när jag har haft panikångest, särskilt spy eftersom man blir så illamående. Trots det har jag ALDRIG spytt eller svimmat av panikångest. Det finns de som gör det men det är som sagt mycket ovanligt och dessutom ofarligt.

Panikångest är inte farligt!

När man lär sig att panikångestattacker är ofarliga försvinner nästan hela rädslan och man har tagit ett stort steg mot att bli frisk. Jag vill poängtera att man verkligen måste köpa det rakt av: förstå helt och fullt, både intellektuellt och i hjärtat, att panikångest är ofarligt. Det är då man börjar bli bättre. Jag poängterar detta eftersom det tog lång tid efter det att jag själv läste att panikångest var ofarligt till dess att jag VERKLIGEN förstod det.

I min bok skriver jag mer om detta och alla andra frågor som jag själv velat få svar på när jag blev sjuk, då hade jag kunnat bli frisk mycket snabbare. Frågan Är panikångestattacker farliga? finns i panikångest-avsnittet av boken.

(Visited 4 435 times, 1 visits today)

7 reaktioner på “Är panikångest farligt?

 1. Jag har också många ggr varit orolig för att min panikångest ska leda till att jag spyr eller svimmar eller gör bort mig typ. Det har ALDRIG hänt, dessutom har jag med tiden börjat känna att ”vafan, vem bryr sig om jag spyr? skit samma”.

  1. Exakt! Tack Jonas!

 2. […] Det första handlade om frågan: vad är gruppterapi? Det andra inlägget handlade om frågan: är panikångest farligt? Det tredje inlägget var en kort lista på bra böcker om […]

 3. Jag lider av samma besvär, Och detta har påverkat mitt liv drastiskt! Jag själv har pluggat till medicin och varit intresserad av psykologi. Det är klart inte farligt just när man får attackerna.. Men en person med återkommande attacker under längre period kan framkalla hjärt- och kärlsjukdomar.. eftersom personer med panikångest lider av högstress. Då utsöndrar man mycket av stresshormonerna som Adrenalin och Kortisol.
  VH!

  1. Hej!

   Jag förstår vad du menar och håller delvis med, men det är väl snarare stressen och inte attackerna i sig som är farliga? Jag läser just nu Robert Sapolskys bok ”Varför Zebror inte får magsår” som handlar om just det. Väldigt bra bok, rekommenderas!

   Med vänlig hälsning,
   Christian

Kommentarer är stängda.