Publicerad den Lämna en kommentar

Gästinlägg om psykisk ohälsa på Svenska kyrkans blogg och lägre pris på boken

Gästinlägg för Svenska kyrkan om psykisk ohälsa
Gästinlägg för Svenska kyrkan om psykisk ohälsa.

Svenska kyrkan har psykisk ohälsa som tema på sin diakoniblogg just nu. Ett av de första inläggen på temat har jag skrivit, det handlar om att vi alla måste börja prata om psykisk ohälsa i större utsträckning.

För ett tag sedan hörde Svenska kyrkan av sig till mig och frågade om jag ville skriva ett gästinlägg på deras diakoniblogg som just nu har psykisk ohälsa som tema. Jag tackade självklart ja, och idag publicerades inlägget som heter ”Vi måste börja prata om psykisk ohälsa”.

Jag tycker att det är väldigt bra att Svenska kyrkan arbetar med psykisk ohälsa. Eftersom psykiatrin inte riktigt fungerar är allt stöd från andra organisationer viktigt. Svenska kyrkan är en av få organisationer som fortfarande har makt och inflytande nog att påverka situationen på ett positivt sätt.

Dessutom har religiösa samfund, Svenska kyrkan inkluderat, inte alltid arbetat för oss med psykisk ohälsa, något som jag skriver om i min bok om panikångest och depression i frågan ”Varför är psykisk ohälsa tabu?”:

”Synen på psykisk ohälsa skiljer sig mellan olika kulturer och religioner och det har den alltid gjort. I kristendomen, till exempel, var synen till en början ganska tillåtande: alla människor var Guds skapelser, med eller utan psykiska problem.

Under medeltiden blev samhället i den kristna delen av världen mindre tolerant. Medeltida kristna såg galenskap som en kamp mellan Gud och satan, som slogs om människans själ, och psykiskt sjuka antogs vara besatta av demoner. Psykisk sjukdom och galenskap var Guds bestraffning för att man hade syndat.”

Min uppfattning är att Svenska kyrkan nuförtiden är en del av lösningen snarare än problemet. Jag går själv till en präst för samtal när jag mår sämre, trots att jag inte är kristen. Att jag fick gå i samtal där kostnadsfritt var en viktig del i att jag började må bättre. Svenska kyrkan, och andra religiösa samfund, kan göra stor skillnad för psykiskt sjuka och gör det varje dag. Jag hoppas att de fortsätter med det.

Förresten har CDON.com sänkt priset på min bok från 129 kronor till 114 kronor! Svenska kyrkan beställde min bok genast när jag föreslog det, så gör som dem och förbeställ ditt ex så får du det levererat när boken släpps 22 mars!

Lämna ett svar