Bra böcker om panikångest – lista med 3 tips!

Bra böcker om panikångest Tänkte bjuda er på lite tips på bra böcker om panikångest. Av alla de böcker jag själv läst är det här tre av de bästa, böcker som har fått mig att förstå vad panikångest är för någonting, hur jag ska bli av med det och att jag är långt ifrån ensam om att ha drabbats. Det finns många böcker om panikångest, jag har läst en hel del av dem. Vissa är inte alls bra, men det finns en hel del bra böcker också, även på svenska. Här är tre bra böcker om panikångest, alla på svenska:

1. Åsa Hanell och Per Carlbring – Ingen panik (Natur & Kultur)

Den här boken bygger på KBT-terapi och ger dig bra verktyg för att komma över panikångest. Detta var den första boken jag läste om panikångest och den som har hjälpt mig bäst. Per Carlbring är professor i psykiatri och kan riktigt mycket om panikångest, men jag vill ändå ge extra props till Åsa Hanell som är journalist och författare. Utan henne tror jag inte att den här boken hade varit så jäkla bra som den är. Om man jämför med en liknande bok om depression, Gerhard Anderssons ”Ut ur depression och nedstämdhet med kognitiv beteendeterapi” som han har skrivit med några andra psykoterapeuter, blir skillnaden tydlig. Gerhard Anderssons bok är visserligen inte dålig, den är helt okej, men Per Carlbring har haft den goda smaken att ta in en journalist för att texten ska bli lätt att läsa och begriplig för alla. Resultatet är att boken blev otroligt bra, om jag skulle rekommendera en bok förutom min egen till någon som har problem med panikångest skulle det vara den här. Jag har även använt den under terapi inom sjukvården här i Stockholm, vad jag förstår är det vanligt att man använder just den här boken inom KBT-terapier. Man kan även använda den själv som en självhjälpsbok.

Finns att köpa: här

 

2. Lars Weiss – Framgångsfällan (DN förlag)

Lars Weiss bok om sin utmattningsdepression där han även berättar om sina problem med panikångest. Länge var Lars Weiss övertygad om att det var något fysiskt fel på honom. Han berättar i boken om otaliga läkarbesök hos allmänläkare och specialister som aldrig hittar något fysiskt fel på honom. När någon till slut föreslår att det kanske är ett psykiskt problem han har blir han först mycket upprörd, men inser till slut att det är rätt. Boken är en uppgörelse med det och hur han blev frisk till slut. Även den här boken är välskriven och ärlig, Lars Weiss är även han journalist vilket gör att boken är lätt att läsa. Den handlar mest om utbrändhet, men panikångest och depression är också väldigt närvarande, och igenkänningsfaktorn är hög igenom hela boken. Jag tycker att den här boken är en av de mest läsvärda svenska böckerna om panikångest, utbrändhet och hur psykiska problem kan drabba även en framgångsrik, stor och stark man som alla tror är den mest stabila av människor.

Just nu finns boken inte att köpa

 

3. Christian Dahlström – Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar (Natur & Kultur)

Jag har skrivit boken som jag själv hade velat kunna köpa när jag fick mina första panikångestattacker i juni 2007. Den innehåller svar på allt jag ville veta, svar som hade gjort mitt lidande kortare om jag haft dem tillgängliga i en bok när jag blev sjuk. Svar på vilka behandlingar som finns, vilka som är effektiva, var man kan söka hjälp, vad anhöriga kan göra, vilka biverkningar olika mediciner har osv. Innehåller även frågan ”Finns det några bra böcker om panikångest?” där man får fler tips på bra böcker om panikångest. Journalisten och författaren Arvid Lagercrantz (Sveriges Radios förra vd) har skrivit förordet till boken och skriver så här om boken: ”Den som vill få en snabb och kortfattad översikt av psykisk ohälsa ska läsa den här boken. Det är viktigt för den som är sjuk, men också för närstående att få ökad kunskap om de psykiatriska diagnoserna. En stor del av tillfrisknandet består i att få kontroll över sig själv och vet man mer om sin sjukdom har man kommit en bit på väg.”

FINNS ATT KÖPA: HÄR (FINNS ÄVEN SOM E-BOK OCH GÅR ATT KÖPA SIGNERAD)

För transparensens skull vill jag påpeka att jag själv har kontrakt med Natur & Kultur. Jag har emellertid inte fått betalt för att tipsa om ”Ingen panik” (som också ges ut av dem) varken här eller i min bok, det är verkligen den bästa boken om panikångest (jämte min egen) som jag har läst. Lars Weiss bok ”Framgångsfällan” ges ut av DN förlag som är ett konkurrerande förlag, liksom flera av böckerna jag tipsar om i boken. Jag har inte fått betalt av de förlagen heller för att tipsa om deras böcker, bara så ni vet. Däremot får jag provision om ni köper boken via mina länkar, så gör gärna det!

4 reaktion på “Bra böcker om panikångest – lista med 3 tips!

  1. Pingback: Bästa boken om depression och panikångest

  2. Pingback: 4 bra böcker om depression – min lista! | Boken "Panikångest och depression

Kommentarer inaktiverade.