Månad: februari 2014
6. Anneli Jäderholm: bältesläggning och tvångsvård
I det sjätte avsnittet av Psykpodden får vi besök av föreläsaren och ”proffspatienten” Anneli Jäderholm som väldigt många har frågat efter. Vi pratar om hennes bakgrund med psykoser, tvångsvård och bältesläggningar. Just bältesläggning är hennes stora hjärtefråga som hon driver under kampanjen ”no more”.
Anneli Jäderholm har varit tvångsintagen flera gånger på grund av hennes psykoser som drabbade henne första gången 1999. Hon har genom åren fått många olika diagnoser: cykloid psykos, polymorft, schizoaffektiv eller bipolär sjukdom, men det spelar ingen roll tycker Anneli som bara kallar det för en psykisk sårbarhet.
Nuförtiden är hon en av de mest anlitade föreläsare, hon föreläser för både anhöriga, patienter och anställda inom psykiatrin. Hon berättar för oss om hennes tvångsintagningar, bältningar, vanföreställningar, psykotiska tankar och resa till Island där de förbjöd bältesläggning redan på 1930-talet. Om du vill veta mer om Anneli, gå in på hennes hemsida.
Avsnittet finns att lyssna på i spelaren här nedanför eller i iTunes.
Dokumentär om depression – se Den deprimerade reportern från Dokumentär inifrån (SVT)
För ett tag sedan skrev jag om ”Den deprimerade reportern”, en väldigt bra dokumentär om depression som journalisten Per Lapins gjorde för Dokument inifrån i Sveriges television. De senaste åren har den funnits att titta på, nu har en vaken bloggläsare delat med sig av filmen: se den direkt längst ned i blogginlägget.
Den som läser bloggen vet att jag har mejlat SVT och frågat varför dokumentären om depression som Per Lapins gjorde 2006, där han bad sin kollega Marianne Spanner dokumentera hans egen kamp mot en djup depression, inte finns på SVT Play eller i Öppet arkiv. Svaret från SVT var att eftersom den sändes efter 1 juli 2005 hade de inte rättigheter att lägga upp den i Öppet arkiv.
Fortsätt läsa Dokumentär om depression – se Den deprimerade reportern från Dokumentär inifrån (SVT)