Publicerad den 1 kommentar

Ge blod med antidepressiva – del två: problemet löst

Ge blod med antidepressiv medicin

För ett tag sedan skrev jag om blodgivning och antidepressiva mediciner. Eftersom jag själv skulle ge blod och äter antidepressiva försökte jag hitta information, men hittade ingenting och mejlade därför blodcentralen. Nu har jag fått svar.

Det tog fyra dagar innan jag fick ett svar på mitt brev, svaret kom dessutom från en Gmail-adress (!) Jag är inte särskilt paranoid, men för den som är det kan det säkert kännas en smula oroande att ens personliga mejl angående blodgivning passerar en Gmail-inkorg, med tanke på NSA-skandalen.
Fortsätt läsa Ge blod med antidepressiva – del två: problemet löst

Publicerad den Lämna en kommentar

Intervjun i Radio Totalnormal från idag 26 september

Idag var jag inbjuden till Radio Totalnormal som är ett radioprogram av och med människor med psykisk ohälsa. Jag blev intervjuad av deras medarbetare Tomas som frågade mig om min bok, om bloggen och om depression och panikångest i allmänhet.

Den som aldrig har lyssnat på Radio Totalnormal, som sänds från Fountain House lokaler på Götgatan 38 i Stockholm borde verkligen se till att göra det. Programmet sänds live med publik varje torsdag klockan 14 och är en upplevelse att se på plats, men går även att lyssna på hemifrån (FM 101,1 MHz eller som podcast på radiototalnormal.se eller i iTunes)
Fortsätt läsa Intervjun i Radio Totalnormal från idag 26 september

Publicerad den 1 kommentar

Utmattningssyndrom – ett samhällsproblem som går att lösa

Utmattning - ett samhällsproblem som borde gå att lösa
Byta till ”not giving a fuck”-mode?

Arbetsrelaterad stress står för stora delar av ökningen av psykisk ohälsa i Sverige. Den dåliga nyheten är att det är svårt att behandla i efterhand, den goda nyheten är att det är ganska enkelt att upptäcka innan det blir akut och går att förebygga – vilket gör området väldigt intressant.

Arbetsrelaterad stress har ökat mycket i Sverige de senaste tjugo åren. Jag skulle tro, och det är i och för sig ingen vågad gissning, att arbetsrelaterad stress (utmattningssyndrom och utmattningsdepression) är den form av psykisk ohälsa som ökar mest just nu.
Fortsätt läsa Utmattningssyndrom – ett samhällsproblem som går att lösa

Publicerad den 1 kommentar

Ge blod med antidepressiva mediciner: fungerar det eller inte?

Ge blod antidepressiva
Får man ge blod om man äter antidepressiva? Vad gäller egentligen?

Imorse skulle jag gå och ge blod för första gången på fyra år. Eftersom jag tar antidepressiv medicin tänkte jag att jag måste googla det innan jag går dit, för att se om det är ett problem eller inte. Blodcentralens hemsida Geblod.nu lämnar tyvärr inga bra besked tycker jag.

*Uppdatering 30/9: Jag har fått svar på mitt brev till Geblod.nu, läs svaret här*

Jag började med att söka efter ”ge blod antidepressiva” och ”ge blod antidepressiv medicin” på Google. Båda sökningarna gav samma resultat: ingenting från blodcentralernas egen hemsida men flera svar från olika forum som Ungdomar.se och Familjeliv.se, där de hänvisar till ett FAQ-svar på Geblod.nu:
Fortsätt läsa Ge blod med antidepressiva mediciner: fungerar det eller inte?

Publicerad den Lämna en kommentar

Finns det olika typer av depression?

Finns det olika typer av depression?
Professor Marie Åsberg. Foto: Karolinska Institutet.

När man talar om att någon har en depression kan det betyda lite olika saker. Även om olika typer av depression har mycket gemensamt, så finns det också tydliga skillnader mellan dem. Här har ni en kort sammanfattning av vad som skiljer olika depressioner åt.

En av frågorna i min bok om panikångest och depression heter just ”Finns det olika typer av depression?” Där går jag igenom vad som skiljer olika typer av depression åt, lite längre ner här har ni en kortare sammanfattning av den texten.
Fortsätt läsa Finns det olika typer av depression?

Publicerad den Lämna en kommentar

Titeln spikad: Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar

Titeln spikad: Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar
Fotograf: Sara MacKey

Nu börjar det hända saker med boken. Även om jag har bloggat här hela sommaren har det varit tunt med nyheter kring själva boken. Nu har jag äntligen lite mer att berätta inför våren, bland annat har vi spikat titeln!

Jag har fem härliga nyheter om boken, här har ni dem:
Fortsätt läsa Titeln spikad: Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar

Publicerad den Lämna en kommentar

Forskning om panikångest: Var står forskningen idag?

Forskning om panikångest

Det finns mycket intressant forskning om panikångest. Bland annat om ärftlighet, där man studerar tvillingpar och hur ofta den ena tvillingen får panikångest om den andra redan fått det. Det finns också forskning om livvstilsfaktorer, biologi och behandlingar som är riktigt intressant.

Igår skrev jag om depressionsforskning här i bloggen. Det verkar vara ett ämne som många tyckte var intressant, därför tänkte jag skriva om heta forskningsspår idag igen. Den här gången handlar det om panikångest.
Fortsätt läsa Forskning om panikångest: Var står forskningen idag?

Publicerad den 1 kommentar

Var står forskningen om depression?

Forskning om depression

När jag var sjuk tänkte jag ibland på forskningen kring depression. Jag tänkte att forskarna kanske hade gett upp eftersom det aldrig hände någonting. Därför blev jag alltid glad när jag upptäckte att det faktiskt fanns heta forskningsspår.

Ibland kan det ju kännas som att kunskaperna om depression inte blir bättre, man undrar nästan om det existerar någon forskning alls. Varför tar det så lång tid? Varför kommer det inga nya behandlingar? Finns det någonting som kan hjälpa mig att hålla ut med min depression och ge mig mer hopp?
Fortsätt läsa Var står forskningen om depression?

Publicerad den Lämna en kommentar

Är psykiskt sjuka personer våldsamma?

Är psykiskt sjuka våldsamma?
Är psykiskt sjuka våldsamma? Inte enligt ny forskning från Karolinska Institutet och Oxford University.

En fördom om psykiskt sjuka människor är att de är våldsamma, att de misshandlar och mördar folk till höger och vänster. Men vad säger forskningen? Jo, det finns vissa studier som visar på en högre risk för våld hos psykiskt sjuka. Men det finns också nya, större undersökningar som inte funnit något samband.

Den här frågan hade jag med i min bok om depression och panikångest (”Är psykiskt sjuka personer våldsamma?” ligger i ”Allmänt”-delen av boken) eftersom jag är trött på fördomar om psykiskt sjuka människor. De fördomarna om psykiskt sjuka gjorde att jag själv fruktade att jag skulle balla ur och börja slåss med folk när jag blev sjuk, trots att jag aldrig har gjort det tidigare.
Fortsätt läsa Är psykiskt sjuka personer våldsamma?

Publicerad den Lämna en kommentar

Depression vanligaste orsaken till funktionshinder i världen

Depression vanligaste orsaken till funktionshinder i världen
Unipolar depressive disorders world map – DALY.

Depression är den vanligaste av alla psykiska sjukdomar. Ungefär fem procent av alla svenskar har depression just nu, och en fjärdedel av alla kommer att drabbas någon gång under sina liv. Men hur handikappande är depression i jämförelse med andra sjukdomar?

I min bok om depression och panikångest har jag flera frågor som handlar om hur vanligt det är med depression och panikångest (”Är psykisk ohälsa vanligt?”, ”Är depression vanligt?” och ”Är panikångest vanligt?”) Det är några av de viktigaste frågorna tycker jag, eftersom jag själv kände mig så ensam i början av min sjukdomsperiod.

En sak som jag inte tog med i boken av platsskäl var frågan om hur pass stort depression är som funktionshinder globalt. Därför tänkte jag att det vore på sin plats att göra det här istället.
Fortsätt läsa Depression vanligaste orsaken till funktionshinder i världen